Romana Barboříková
18. února 2017 • 17:30

I bez medaile táhne Šárka Strachová na konci kariéry české lyžování

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohl to být konec ve stylu těch nejlepších z nejlepších. Množí ho Šárce Strachové i přáli. Kdyby na svém posledním mistrovství světa získala medaili, byla by to paráda. Tento happy end se sice nekonal, i tak je ale její páté místo ve slalomu nejlepším výsledkem českých lyžařů na letošním MS ve Svatém Mořici. A v případě úspěšné slalomářky jde o čtvrté nejlepší umístění na světových šampionátech. Po jednom prvním, jednom druhém a dvou třetích místech.



Pro dívku, která se učila lyžovat v českých horách a podmínky pro trénink neměla takové, jaké jiné závodnice z lyžařských velmocí, je to v podstatě pohádka. Navíc po tvrdých tréninkových metodách otce a kouče Petra Záhrobského, po operaci mozku… Její pohádkou žili i čeští fanoušci lyžování.

Ve svých dvaatřiceti letech už ale cítí, že konec kariéry se blíží každým dnem. Je dost možné, že konečné páté místo v sobotním slalomu na MS, na které se dokázala vyšplhat z devátého po prvním kole, ji ještě k další sezoně zvyklá.

Ale do její hlavy nikdo nevidí a na Strachové je znát, že i ona sama ještě hodně váhá. Tělo už toho má často dost. Ale mysl po čtvrté účasti pod pěti kruhy prahne.

Pokud se rozhodne pokračovat, bude to pro české lyžování jedině dobře. Závodníky s tak stabilními výsledky ve Světovém poháru prostě nemáme a potřebujeme. A nejen stabilními, ale hlavně na úrovni TOP 10.

Vždyť druhým nejlepším představením na letošním MS bylo 20. místo lyžařky a snowboardistky Ester Ledecké v alpské kombinaci. A i když je Ledecká velký talent, nějaký čas na to probojovat se do světové špičky a hlavně se v ní držet, ještě potřebuje.

A právě v tom by jí mohla pomoci Strachová, byť závodí v jiné disciplíně, než na jaké se sněhová obojživelnice dosud soustředila. Takovou velkou pomocí by bylo třeba i to, že před olympijskými hrami v příštím roce by se pozornost médií a veřejnosti rozprostřela mezi obě závodnice. Navíc nějaký společný trénink s českou slalomovou královnou by pomohl i její následovnici.

Na konečný verdikt si ale musíme všichni počkat minimálně do března. Ať bude jakýkoliv, zásluhy Strachové nikdo odepřít nemůže.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud