Martin Hašek
10. srpna 2017 • 07:14

Nechtěný hrdina Makwala! Rozběh dvoustovky běžel na MS úplně sám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Stále cítí nespravedlnost za to, že ho IAAF kvůli zdravotním důvodům nenechala běžet ve finále čtvrtky. Botwanský sprinter Isaac Makwala však svůj vztek mohl napřít správným směrem. Mezinárodní atletická federace mu dovolila startovat v dodatečném rozběhu na dvoustovku, který absolvoval úplně sám. Makwala to zvládl a o dvě a půl hodiny později postoupil do čtvrtečního finále.



Nemá ještě jedinou medaili, ale už je z něj jeden z hlavních hrdinů mistrovství světa. Isaac Makwala se v úterý večer marně dobýval na Londýnský stadion, kde chtěl běžet finále běhu na 400 metrů. Lékaři IAAF mu zakázali start kvůli infekčnímu onemocnění a údajné nutnosti karantény.

Makwala prohlašovat, že je fit a připravený závodit, pořadatelé ho však na stadion nepustili a finále, který vyhrál světový rekordman Wayde van Niekerk z Jihoafrické republiky, odstartovalo bez něho.

Legendární americký čtvrtkař Michael Johnson tvrdí, že se IAAF snažila chránit světového rekordmana a vítěze závodu Waydea van Niekereka, který má podle všeobecného mínění předpoklady stát se nástupcem Usaina Bolta v pozici hlavní tváře světové atletiky.

„Wayde van Niekerk je miláček IAAF a teď byl jeho jediný soupeř vyřazen,“ uvedl Johnson.

Středa však pro Makwalu přinesla překvapivý zvrat. IAAF vydala prohlášení, v němž nutnost karantény končila během odpoledne a na žádost botswanské federace zařadila Makwalu do dodatečného rozběhu na 200 metrů.

Makwala se ve velkém lijáku v půl sedmé večer postavil do sedmé dráhy a sólo závod zvládl. Vyhrál v čase 20,20 (potřeboval běžet 20,53) a probojoval se do semifinále. Aby ukázal, že je fit, hned za cílem udělal pět kliků a pak vítězně zasalutoval.

Za necelé dvě a půl hodiny už byl na startu znova. Přestože běžel v semifinále v nevýhodné sedmé dráze, časem 20,14 sekundy z druhého místa postoupil do čtvrtečního boje o medaile, což v cíli oslavil zdviženou paží.

„Po tom, co se stalo včera, jsem všechno svěřil do rukou božích. Stále běhám se zlomeným srdcem. Přál bych si, aby mě IAAF na čtvrtce nechala běžet. Byl jsem připravený běžet. Nevím, kdo to rozhodnutí udělal,“ řekl Makwala.

Třicetiletý sprinter byl na čtvrtce pátý na minulém MS v Pekingu, letos se začal hodně věnovat dvoustovce a časem 19,77 sekundy vede světové tabulky.

„Běhám s hněvem, protože čtvrtka je moje trať, dvoustovku běhám jenom občas. Ale děkuji divákům, byli úžasní,“ řekl Makwala.

Aby ukázal v jaké je kondici, začal Isaac Makwala dělat v cíli kliky
Aby ukázal v jaké je kondici, začal Isaac Makwala dělat v cíli kliky

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud