30. prosince 2012 • 20:59

Olympijský hrdina Farah je na amerických hranicích za teroristu

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patřil mezi největší hvězdy londýnské olympiády, na Nový rok mu královna Alžběta II. dokonce udělí Řád britského impéria. Přesto atleta Mo Faraha zadrželi před Vánocemi na amerických hranicích a prověřovali jeho napojení na teroristy. Nestalo se mu to poprvé.



Za všechno mohou somálské kořeny úspěšného britského běžce. Z neklidné africké země, kde podstatnou část území ještě nedávno ovládaly radikální islamistické milice, se jeho rodina odstěhovala do Londýna už během Farahova dětství.

I tak zůstává pokaždé při příjezdu do Spojených států, kde trénuje ve skupině vyhlášeného trenéra Alberta Salazara, podezřelou osobou. „Nemůžu tomu věřit. Kvůli svému původu jsme zadržený vždy, když se dostanu na hranice,“ postěžoval si Farah listu The Sun. Naposledy měl sebou olympijský vítěz závodů na pět a deset kilometrů dokonce s sebou obě své zlaté medaile. Ale ani to mu při jednání se strážci hranic nepomohlo.

Na komplikace při každé cestě do Spojených států by měl být Farah už zvyklý. Když nedávno zažádal v USA o trvalý pobyt, musel nejdřív zemi opustit, protože do ní vstoupil na turistické vízum. V Kanadě plánoval strávit jen čtyři dny. „Jenže pak jsem dostal zprávu, že jsem vyšetřovaný kvůli možnému teroristickému ohrožení a vrátit zpátky se můžu až za 90 dní.“ Nebýt známého trenéra Salazara, který pracuje u FBI, musel by si opravdu Farah na návrat zpátky počkat.

Atleti i šoumeni. Farah a Bolt slaví své olympijské úspěchy
Atleti i šoumeni. Farah a Bolt slaví své olympijské úspěchy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud