Martin Hašek
17. srpna 2014 • 17:39

Oštěpař Veselý vybojoval na ME ve finském obležení stříbro

Autor: Martin Hašek, iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední medaili do české sbírky na mistrovství Evropy v atletice v Curychu přidal oštěpař Vítězslav Veselý. S výkonem 84,79 metru nestačil jen na Fina Antti Ruuskanena, který o centimetr přehodil 88 metrů. Třetí skončil další Fin Tero Pitkämäki, který zaostal o 37 centimetrů, těsně pod stupni vítězů pak skončil třetí reprezentant Finska Lassi Etelätalo. Mílař Jakub Holuša do finále nenastoupil kvůli chřipce.



Veselý se ve finále dlouho držel na třetí příčce. Pátým pokusem ho sice z medailových pozic sesadil další finský oštěpař Lassi Etelätalo, ale světový šampion ihned odpověděl zlepšením o více než dva metry, kterým předčil i Pitkämäkiho.

Třicetiletý držitel olympijského bronzu Ruuskanen byl suverénní. Prvním pokusem poslal oštěp k hranici 84 metrů, v druhé sérii tři metry přidal a v třetí svůj první velký triumf ještě potvrdil. Finsko získalo v této disciplíně evropské zlato po 40 letech.

Černý kůň Holuša trpěl

Měl být černým koněm české výpravy, pro Jakuba Holušu se ale evropský šampionát stal velkým utrpením. Trpěl už v rozběhu, po kterém ho přemohla nemoc a s teplotami musel zalehnout do postele. Dnes ráno pak týmový lékař rozhodl, že Holuša nebude moct nastoupit do dnešního finále.

„Holuša nenastoupí. Má chřipku,“ uvedla mluvčí českého týmu Karolína Farská.

Holuša měl přitom letos výborně rozjetou sezonu, v které útočil na 31 let starý národní rekord Jana Kubisty. Už v rozběhu ale bylo zjevné, že na mistrovství Evropy není fit. Po doběhu se mu udělalo  nevolno a nebyl schopen dokončit rozhovor pro Českou televizi.

„Měl jsem co dělat, abych se v mixzóně nepoblil,“ vysvětloval později natvrdo. „Nemohl jsem dát rozhovor, protože jsem nemohl mluvit. Já měl co dělat, abych měl otevřené oči, fakt mi bylo špatně.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud