11. listopadu 2015 • 09:10

Isinbajevová se dopingového trestu nebojí, plánuje návrat

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavná ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová pokračuje v přípravách na návrat k závodění navzdory hrozbě, že bude ruským atletům znemožněna účast na olympijských hrách na základě aktuálního dopingového skandálu. Isinbajevová doufá, že v příští sezoně skočí světový rekord.



„Tahle situace vůbec neovlivní její přípravu. Jelena na to nebude reagovat,“ uvedl Jevgenij Trofimov, kouč Isinbajevové. „Je překvapená doporučením komise, protože existuje jistá věc jako presumpce neviny. Proč obviňovat atlety, kteří nikdy neužívali zakázané látky? Pracujeme v civilizovaném světě a takhle se chovají jenom barbaři.“

Nezávislá vyšetřovací komise WADA přinesla v pondělí zprávu, podle níž v ruské atletice funguje státem organizovaný doping. Jako trest pak komise doporučila, aby byl ruský atletický tým vyloučen z olympijských her v Riu de Janeiro.

Isinbajevová se hrozbou nenechala rozhodit a věří, že se v příští sezoně vrátí zpět ve vrcholné formě. „Jsme připraveni překonat světový rekord. Z tréninků je poznat, že je toho schopná,“ uvedl Trofimov.

Také další ruští atleti doufají, že se trestu od mezinárodní atletické federace IAAF vyhnou. „Doufám v moudré posouzení věci funkcionáři IAAF, kteří udělají konečné rozhodnutí,“ uvedl Sergej Šubenkov, mistr světa na 110 metrů překážek.

„Ze zprávy komise WADA a jejích doporučení jsem velmi smutná. Jen doufám, že se situace vyřeší a my budeme v Riu závodit,“ uvedla Maria Kučinová, světová šampionka ve skoku do výšky.

Další výškařka Anna Čičerovová, olympijská šampionka z Londýna, argumentuje, že potrestáni by měli být jen atleti, kteří se provinili. „Doping není jen problém naší země. Potrestání ruských atletů nevyřeší globální problém,“ uvedla Čičerovová.

Názory zahraničních sportovců se různí. Britská běžkyně Paula Radcliffeová je proto, aby byla potrestána celá ruská atletická federace. „Věřím, že by měly nastat sankce proti federaci a v tomto případě bych šla tak daleko, že bych je potrestala do doby, než dokážou, že už v tom nepokračují,“ uvedla Radcliffeová.

Australská překážka Sally Pearsonová, olympijská šampionka z Londýna, je naopak proti tomu, aby za chyby ostatních platili i nevinní závodníci.
„Nevěřím v potrestání celé země. Trestat čisté atlety za to, co neudělali, je opravdu nefér,“ řekla Pearsonová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud