26. července 2013 • 20:00

Basketbalová šampionka končí! Hana Horáková uzavřela kariéru

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdejší kapitánka basketbalové reprezentace a nejlepší hráčka Evropy roku 2010 Hana Horáková se rozhodla ukončit profesionální kariéru. Informaci přinesl web klubu IMOS Brno, kde Horáková odehrála většinu kariéry a jeho dres oblékala i v poslední sezoně. Rozloučí se exhibicí 17. srpna v Brně, kde si zahrají i další současné a bývalé reprezentantky.



Třiatřicetiletá Horáková konec kariéry naznačila po skončení letošního ligového finále, v němž její tým těsně podlehl USK Praha. S národním týmem se rozloučila ve čtvrtfinále loňské olympiády v Londýně. Definitivní tečku za vrcholovou kariérou se rozhodla udělat nyní.

Fanouškům zamává během srpnové exhibice v brněnské hale Rosnička, kde sbírala tituly už pod dívčím jménem Machová a celkem tam odehrála dvanáct sezon. Desetkrát slavila ligový titul.

„Machule pro mě byla, je a bude jednou z největších osobností českého basketu. Na hřišti byla vždycky dříčem, tahounem a lídrem, kterého by si přál do družstva každý,“ řekla o bývalé spoluhráčce reprezentantka Jana Veselá, jedna z členek výjimečné party brněnského i reprezentačního basketbalu, který v polovině minulé dekády vládl Evropě a svoji éru zakončil stříbrem na mistrovství světa v roce 2010.

„Velký bojovník a srdcař, který bojuje za každého stavu. A i mimo pavubovku dokázala tým pokaždé semknout a stmelit kolektiv, díky čemuž jsme měly vždycky super partu,“ dodala Veselá na adresu Horákové.

Kouč Lubor Blažek přebírá od Hanky Horákové trofej pro druhý tým světaFoto Barbora Reichová (Sport)

Obětavá hráčka začínala v USK Praha, odkud si ji v roce 1999 vybralo mistrovské Brno, hrající tehdy pod názvem Žabovřesky. V něm Horáková začínala napřed na křídle, později přešla na post rozehrávačky.

Vynikala vynikající obranou, postřehem a schopností dirigovat hru na špičkové úrovni. Brzo se stala nepostradatelným článkem nejen klubu, ale i národního týmu. Tomu pomohla v roce 2003 ke stříbru z mistrovství Evropy a postupu na olympijské hry, v roce 2005 s ním vybojovala titul mistryně Evropy. O rok později s Brnem triumfovala v Eurolize.

Hana Horáková, nejužitečnější hráčka mistrovství světa basketbalistek v České republiceFoto ČTK

„Nejsem moc schopná skousnout, když vím, že jsme na soupeřky měly a pak prohrajeme. Nebo když se měla udělat nějaká věc a neudělala se. A taky, když vím, že někdo tomu dává sto procent a jiný se tak jen tváří a my pak na úkor toho prohrajeme,“ popisovala svoji náturu.

Až na sklonku kariéry Horáková odešla do zahraničí, postupně si vyzkoušela jednu sezonu ve Fenerbahce Istanbul a jednu v ruském Jekatěrinburgu, odkud krátce hostovala v Košicích. Na poslední sezonu se vrátila do Brna, kde se usadila.

Edita Šujanová a Kateřina Elhotová čekají na spršku šampaňského od kapitánky Hany HorákovéFoto Barbora Reichová (Sport)

Trenéři ji považovali za klíčovou hráčku, která dokáže výkon družstva pozvednout na výrazně vyšší úroveň.

„Někdy je to dílo kouzelníka, co Hanka dokáže,“ tvrdil o ní reprezentační kouč Lubor Blažek. Ona sama přitom upřednostňovala tým. V něm patřila vždy k pilířům.

„Kdybych neměla ty lidi kolem sebe, kteří mi s tím pomáhají a kteří by se uvolňovali, kteří stříleli, bránili, tak bych tu nikdy nebyla. Takže já si myslím, že toto je prostě ocenění úplně pro celé družstvo,“ řekla po převzetí ceny pro nejužitečnější hráčku mistrovství světa 2010.


 

Rozloučení Hany Horákové
Datum: 17. srpna 2013
Místo a čas: Hala Rosnička, Brno, 14 hodin
Zúčastní se: Ivana Večeřová, Eva Vítečková, Zuzana Žirková, Jana Veselá

Hana Horáková

Narozena: 11. září 1979 v Bruntále

Výška a váha: 179 cm, 71 kg

Post: rozehrávačka/křídlo

Kariéra: USK Praha (do roku 1999), Brno (1999-2010), Fenerbahce Istanbul (2010/11), Jekatěrinburg (2011/12), Košice (2012), Brno (2012/13)

Domácí úspěchy: 10x vítězka ženské basketbalové ligy, 10x vítězka Českého poháru

Reprezentační úspěchy: 2. místo z MS (2010), mistryně Evropy (2005), 2. místo z ME (2003), 3x účastnice olympijských her, 2x účastnice MS.

Osobní úspěchy: Nejlepší hráčka Evropy (2010), nejužitečnější hráčka MS (2010), členka All Stars týmu ME (2005), nejvíc získaných míčů na MS (2006), 4. nejlepší basketbalistka Evropy (2003)

 

Edita Šujanová a Kateřina Elhotová čekají na spršku šampaňského od kapitánky Hany Horákové
Edita Šujanová a Kateřina Elhotová čekají na spršku šampaňského od kapitánky Hany Horákové

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud