František Prachař
28. listopadu 2015 • 15:06

Suverén Fury: Souboj s Kličkem? Bude to nejlehčí zápas kariéry

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obr se chystá na obra. Boxer Vladimir Kličko jde znovu hájit světové tituly WBO, WBA a IBF. V cestě stojí Brit Tyson Fury. Je neporažený, extrémně sebevědomý a i když při porodu vážil jen 450 gramů, nyní má 120 kilo a měří 206 centimetrů. Ring v Düsseldorfu v sobotu večer (21.00, PP Nova Sport 2) uvidí už devatenáctou obhajobu krále těžké váhy, která může být komplikovanější než ty předchozí.



Vladimir Kličko si za poslední léta vybudoval kolosální respekt. Celkem 63 vítězství, navíc 79 procent díky knockoutu. Vítězná šňůra dlouhá téměř 12 let, z toho devět a půl roku v roli šampiona těžké váhy.

I přesto, že projev ukrajinské mašiny na triumfy není příliš atraktivní, si nyní málokdo v boxerském prostředí dovolí tvrdit, že je nudný. Z toho důvodu přijde do arény v Düsseldorfu 55 tisíc diváků. Přísně účinný styl, skvělá taktika a vynikající kondice na prahu čtyřicítky způsobují všeobecný obdiv.

Jedním z mála lidí, kteří mají jiný názor, je Tyson Fury. Ve 24 duelech neporažený Brit je víc než velkohubý provokatér, který soupeře rád zesměšňuje.

Je inteligentní a rozhodně umí boxovat i přes gigantické proporce (120 kg, 206 cm). Těch dosáhl navzdory faktu, že se matce narodil už na konci šestého měsíce těhotenství a vážil pouhých 450 gramů. Lékaři mu nedávali moc šancí na přežití, v mládí ho vedle toho trápily halucinace. „Já byl ale vždycky bojovník,“ říká Fury.

Jeho rozpětí paží navíc činí 216 cm – což je o 10 víc než u dvoumetrového Klička. Proto se očekává, že s ním ukrajinský profesor boxu bude muset bojovat jinak než dřív. Na tréninkovém kempu se kvůli tomu připravoval i se starším bratrem Vitalijem, bývalým šampionem a současným starostou Kyjeva.

Fury chce výškovou výhodu co nejvíc využít a hledá i další zbraně. Dělá show, snaží se krále rozhodit. Tak jako už řada mužů před ním. Za poslední měsíce, kdy se dělala zápasu o pásy šampiona WBO, WBA a IBF velká reklama, toho ukázal opravdu hodně.

„Jestli to bude nejtěžší zápas kariéry? Naopak, ten nejlehčí,“ vyhlašuje do světa od chvíle, co v kostýmu Batmana na tiskové konferenci zneškodnil padoucha Jokera a prorokoval slavnému sokovi stejný osud.

Tento týden navíc během otevřeného tréninku pro veřejnost vedle rychlých pěstí ukázal, že je i dobrým zpěvákem. Vzal si mikrofon a upravil si song Bette Midlerové s názvem Wind Beneath My Wings, do kterého zakomponoval slova „já budu ten s mistrovskými pásy“.

„Kdyby se soutěžilo ve zpěvu, dostanu určitě nakládačku,“ glosoval to s nadhledem Kličko, od něhož se očekává, že prodlouží nadvládu. „Jsem klidný díky jedné věci. On se sice navenek tváří jako velký bitkař, ale takoví lidé bývají ve skutečnosti slaboši. Nezná ani sám sebe, tak nebude vědět, jakou taktiku má použít.“

Furyho reakce? „Ve skutečnosti se bude učit Kličko. Naučím ho, co se stane, když se starý muž postaví proti silnému mladému muži.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud