Jiří Punčochář
14. července 2017 • 08:09

Na Tour de France hrozil další skandál: Francouz Bardet podivně unikl trestu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Komisaři UCI si na Tour de France nedělají dobrou reklamu. Po diskutabilním vyloučení Petera Sagana a opomenutí trestu za obdobný prohřešek francouzskému jezdci Arnaudu Démarovi je zde další jejich kontroverzní počin: za přijmutí pití v zakázané zóně vyfasovali po čtvrteční 12. etapě penalizaci Rigoberto Urán a George Bennett, ale francouzský jezdec Romain Bardet, jehož provinění je podle obrázků taky velmi pravděpodobné, vyvázl bez trestu. UCI vše nakonec vyřešila tak, že Uránovi i Bennettovi dnes dvacetivteřinové penalizace odebrala.



Co se přesně stalo? Pravidla zakazují jezdcům přijímat občerstvení na prvních padesáti a posledních dvaceti kilometrech závodu nebo etapy. Ve čtvrteční pyrenejské etapě Tour de France byla ale koncová zóna příliš krátká pro trojici cyklistů, aby pravidlům dokázali vyhovět a dojet bez nouzového občerstvení.

Rigoberto Urán, George Bennett a Romain Bardet sáhli po lahvích s pitím, podávaným ze strany silnice, ve vzdálenosti pěti až šesti kilometrů od cíle.

Urán a Bennett za to inkasovali časovou penalizaci 20 vteřin, které jim byly přičteny k dosaženému času. Uránovi zároveň zůstalo druhé místo v etapě, jen jeho čas je vyšší.

Bardet, vítěz etapy, vyvázl bez potrestání.

Uránův tým Cannondale-Drapac okamžitě u komisařů protestoval. Manažer Jonathan Vaughters napřed argumentoval tím, že láhev s pitím pro Urána přišla buď od nezávislého fanouška, nebo od člena týmu Cannondale France, který nebyl dobře informován a jednal na vlastní pěst.

„Philippe Marien (šéf jury) nám ale odpověděl, že je jedno, jestli občerstvení přijde od malého dítěte nebo kohokoliv, pořád je to stejná penalizace,“ postěžoval si Vaughters.

Následně se však ozval podruhé, a to s obrázky Bardetova identického prohřešku. „Řekl nám, že není prokazatelné, jestli Bardet z láhve pije nebo ne,“ konstatoval rozladěný manažer. „Myslím si, že Phillipe Marien udělal buď nekompetentní, nebo zaujaté rozhodnutí. Mění si pravidla za pochodu, je to kompletně špatné rozhodování. Jestli chtějí být fér, ať jsou fér,“ zlobí se Vaughters.

Bardet na tiskové konferenci jednoslovně odmítl, že by si láhev s pitím bral.

„Ne,“ řekl.

Teoreticky je možné, protože Bardet je na záběrech v kritickém okamžiku skrytý za jiným jezdcem, že si francouzský závodník láhev vzal, přiblížil ji k ústům, uvědomil si případný prohřešek a láhev zahodil. Ale vzhledem k tomu, jak dlouho drží ruku s lahví u hlavy, je to téměř vyloučené.

Na první pohled může jít o miniaturní kauzu, která ale ke konci Tour de France může nabýt výrazných rozměrů. Bardet je momentálně třetí v pořadí se ztrátou 25 vteřin na první místo. Reálně je možné, že závod vyhraje, případně bude na stupních vítězů.

„První místo je mým cílem,“ potvrdil.

UCI tedy nakonec po důkladnějším prozkoumání celé situace přistoupila k tomu, že Urán i Bennett zůstali bez trestu. "Vzhledem ke specifickým okolnostem, které zablokovaly vozidla, se k nim nestihli dostat před posledním stoupáním," uvedli představitelé UCI.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud