25. července 2014 • 17:25

Místo oddychu hromadný pád! König se zapletl do bouračky, ale neztratil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český cyklista Leopold König skončil tři kilometry před cílem 19. etapy Tour de France na zemi v hromadném pádu. Vyvázl však bez zranění, v cíli dostal stejný čas jako zbytek pelotonu a celkově je stále devátý. Pro výhru si sólovou jízdou v dešti dojel Ramunas Navardauskas, jenž se stal prvním litevským vítězem etapy na Tour.



König upadl v Bergeracu na mokrém asfaltu za pravotočivou zatáčkou spolu s dalšími zhruba deseti cyklisty. Na zemi skončili například lídr bodovací soutěže Peter Sagan ze Slovenska či Francouz Romain Bardet, pátý muž průběžného pořadí. "Spadl jsem jako první, vůbec nevím, co se stalo," řekl Sagan, jenž byl považován za jednoho z favoritů na etapové vítězství.

Lídr týmu NetApp-Endura König se podle televizních záběrů držel po pádu za ruku, nicméně vyvázl z nehody bez zranění. V cíli byl klasifikován na 86. pozici ve stejném čase jako zbytek pelotonu, tedy sedm sekund za vítězem.

Peter Sagan po hromadném pádu v závěru 19. etapy Tour de FranceFoto AP Photo

"Spadlo to přede mnou, byl tam také Sagan, a já vůbec neměl čas zareagovat. Hned jsem si kontroloval loket a pánev, protože jsem šel přímo na ně, a s ohledem na zítřek jsem se na chvíli zděsil. Ale nic vážného to naštěstí není," řekl König serveru idnes.cz.

"Akorát jsem si trochu otevřel některé rány, které se právě zacelily. Jak jsem tam seděl s těmi sedřenými ránami, docela dost to bolelo. Moc se mi vstávat nechtělo," dodal.

Navardauskas zaútočil na jediném kopci dnešní rovinaté etapy 13 km před cílem a překazil tak očekávaný souboj elitním spurtérům. Druhý finišoval Němec John Degenkolb, třetí byl Nor Alexander Kristoff.

"Kluci z týmu mi úžasně pomohli, nechtěl jsem je zklamat," uvedl Navardauskas ze stáje Garmin, jejíž člen Jack Bauer měl v neděli nadosah triumf, ale byl v úniku dostižen několik metrů před cílem. "Však jsem se taky až do posledních deseti metrů bál ohlédnout," přiznal Litevec.

Bezpečně v hlavním poli dojel lídr Vincenzo Nibali z Itálie, který vede před Francouzem Thibautem Pinotem o pohodlných 7:10 minuty. König za Nibalim zaostává 14:37 a v sobotní rozhodující 54 km dlouhé časovce z Bergeracu do Périgueux bude chtít zaútočit na sedmé místo Nizozemce Baukeho Mollemy, k němuž mu chybí 41 sekund.

V neděli už je na programu slavnostní dojezd do Paříže.

Pořádí v 19. etapě:

1. Navardauskas (Lit./Garmin) 4:43:41,
2. Degenkolb (Něm./Giant),
3. Kristoff (Nor./Kaťuša),
4. Renshaw (Austr./Omega Pharma Quick-Step),
5. Bennati (It./Tinkoff - Saxo),
6. Petacchi (It./Omega Pharma Quick-Step),
7. Dumoulin (Fr./AG2R),
8. Simon (Fr./Cofidis),
9. Vanmarcke (Belg./Belkin),
10. Roelandts (Belg./Lotto), ... 86. König, 110. Bárta (oba ČR/Netapp) všichni -7.

Průběžné pořadí:

1. Nibali (It./Astana) 85:29:26,
2. Pinot (Fr./FDJ.fr) -7:10,
3. Péraud (Fr./AG2R) -7:23,
4. Valverde (Šp./Movistar) -7:25,
5. Bardet (Fr./AG2R) -9:27,
6. Van Garderen (USA/BMC Racing) -11:34,
7. Mollema -13:56,
8. Ten Dam (oba Niz./Belkin) -14:15,
9. König -14:37,
10. Zubeldia (Šp./Trek) -16:25, 74. Bárta -3:07:38.

Připravujeme podrobnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud