26. července 2014 • 17:40

Famózní Češi na Tour! Bárta dojel třetí v časovce, König byl pátý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Famózní den zažili čeští cyklisté na Tour de France! Jan Bárta dojel třetí v časovce na 54 km v předposlední den nejslavnějšího etapového závodu. Pátý skončil Leopold König a posunul se na celkovou sedmou pozici. Mezi oba Čechy se vešel Ital Vincenzo Nibali, jenž tak potvrdil své letošní vítězství na Tour. Časovku vyhrál největší favorit Tony Martin z Německa.



Časovku vyhrál suverénně největší favorit Tony Martin z Německa o minutu a 39 sekund před Nizozemcem Tomem Dumoulinem. Mezi oba Čechy se vešel Ital Vincenzo Nibali, jenž tak potvrdil své letošní vítězství na Tour. Pokud v nedělní závěrečné etapě s dojezdem do Paříže nedojde k něčemu mimořádnému, stane se Nibali šestým cyklistou historie, jenž vyhraje všechny tři Grand Tour.

Trojnásobný český mistr Bárta potvrdil své časovkářské kvality, po dojezdu do cíle jasně vedl. Na prvním místě vydržel zhruba tři čtvrtě hodiny, než ho o 1:47 minuty předstihl Martin. Pak už se před Bártu dostal jen nizozemský šampion Dumoulin, atakům dalších soupeřů jeho čas odolal.

"Když jsem přijel do cíle a viděl, že jsem první, byl to mimořádný pocit. Odjel jsem dobrou časovku, ale myslím, že jsem byl první části možná až moc rychlý," řekl Bárta v cíli krátce po dojezdu, kdy měl před sebou více než dvouhodinové čekání na to, až dojedou ostatní.

Na mezičasech na 39. a 48. kilometru se před Bártu dostali mimo jiné König a Nibali, nicméně závěrečných šest kilometrů český mistr podle všeho zvládl lépe. Třetí místo Bárta nakonec před Nibalim uhájil o 11 sekund, König na Itala ztratil čtyři sekundy.

Tony Martin, německý jezdec týmu Omega Pharma Quick Step, vyhrál sobotní časovku na Tour de France, která byla dvacátou etapou slavného závodu.
Tony Martin, německý jezdec týmu Omega Pharma Quick Step, vyhrál sobotní časovku na Tour de France, která byla dvacátou etapou slavného závodu.

Dosud devátý König před časovkou vyhlásil útok na celkové sedmé místo a už na prvním mezičasu po 19 km bylo téměř jasné, že se mu to podaří. Jeho dvěma nizozemským rivalům Laurensi Ten Damovi a Baukemu Mollemovi jízda proti času vůbec nesedla a skončili v poli poražených.

"Tak to nevím, jestli se stavil na kafe, že to bylo tolik," komentoval König na iDnes.cz se smíchem náskok čtyř minut na Ten Dama. "Zajel jsem vážně dobrou časovku a jsem nesmírně šťastný, že se mi povedlo, co jsem chtěl. Myslím, že to sedmé místo je zasloužené. A je to pro mě neuvěřitelné," řekl König.

Celou jízdu absolvoval v euforii. "Vůbec jsem necítil žádnou bolest, nic. Takhle bych chtěl závodit celý rok," dodal český cyklista, jenž se v pátek těžce sbíral z pádu krátce před cílem.

Šestadvacetiletý König tak při prvním startu na Tour skončí celkově sedmý, což bude druhý nejlepší výsledek po loňském pátém místu Romana Kreuzigra. Člen týmu Tinkoff-Saxo letos na Tour nestartoval kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu.

Od cíle v Paříži dělí peloton po třítýdenní dřině necelých 140 km. "Chci si to užít, celý ten den. Vždyť celý rok se lidé baví o cíli Tour na Champs-Élysées. A přijet tam jako sedmý v pořadí při mé první Tour, to se nedá popsat," dodal König.

Nibali získá svůj první triumf na Tour s velkým náskokem 7:52 minuty. "Nebyla to vůbec lehká časovka, všechny nás stála hrozně moc sil," řekl Nibali, který na letošní 101. Tour vyhrál čtyři etapy a žlutý trikot nosí valnou většinu závodu od 2. etapy v Sheffieldu.

Souboj o druhé místo dnes pro sebe rozhodl Francouz Jean-Christophe Péraud, jehož na stupně vítězů doprovodí jeho krajan Thibaut Pinot. Domácí závodník bude na závěrečném pódiu poprvé od roku 1997, kdy se to povedlo Richardu Virenqueovi. Dva Francouzi na stupních byli naposledy před 30 lety.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa: Bergerac - Périgueux (časovka jednotlivců 54 km):
1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 1:06:21, 2. Dumoulin (Niz./Giant) -1:39, 3. BÁRTA (ČR/NetApp) -1:47, 4. Nibali (It./Astana) -1:58, 5. KÖNIG (ČR/NetApp) -2:02, 6. Van Garderen (USA/BMC) -2:08, 7. Péraud (Fr./AG2R) -2:27, 8. Chavanel (Fr./IAM Cycling) -2:36, 9. Irizar (Šp./Trek) -2:39, 10. Oss (It./BMC) -2:58.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 86:37:52, 2. Péraud -7:52, 3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -8:24, 4. Valverde (Šp./Movistar) -9:55, 5. Van Garderen -11:44, 6. Bardet (Fr./AG2R) -11:46, 7. KÖNIG -14:41, 8. Zubeldia (Šp./Trek) -18:12, 9. Ten Dam -18:20, 10. Mollema (oba Niz./Belkin) -21:24, ...71. BÁRTA -3:07:27.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud