23. června 2017 • 17:49

Suverénní Bárta si dojel pro pátý domácí titul v časovce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Jan Bárta si na společném šampionátu se Slovenskem v Žiaru nad Hronom dojel pro další český titul v časovce. Souboj s chronometrem ovládl jezdec stáje Bora-hansgrohe popáté za posledních šest let. Jeden z elitních časovkářů současného profipelotonu za sebou při neúčasti loňského vítěze Leopolda Königa nechal o více než minutu Petra Vakoče, o další minutu zpět zůstal třetí Josef Černý.



Dvaatřicetiletý rodák z Kyjova Bárta zvládl 40 kilometrů dlouhou trať za 52 minut a devět vteřin. Navázal tak na svou nadvládu z let 2012 až 2015, kdy triumfoval čtyřikrát za sebou.

Vítěznou šňůru mu přetrhl až loni v Hodoníně König, jenž se letos potýkal s dlouhodobějšími problémy s kolenem a i proto se rozhodl šampionát vynechat. Bártu před rokem odsunul na stříbrnou pozici, když ho porazil o osm sekund.

Dnes Bárta od úvodu potvrzoval roli velkého favorita. Šestý muž časovky letošního Gira d'Italia vedl od prvního mezičasu a komfortní náskok na zbytek startovního pole, v němž scházeli i další skvělí jezdci Zdeněk Štybar s Romanem Kreuzigerem, nadále navyšoval.

"Snažil jsem se tu první čtvrtinu jet tak, abych se úplně neuvařil, protože to bylo do kopce a proti větru. Po obrátce jsem se snažil jet rychle hlavně po rovině. Petra Vakoče jsem dojel před druhou obrátkou a předjel jsem ho, pak mě předjel zpátky tři kilometry před cílem v kopci, ale nakonec jsem ho předstihl ještě v cílové rovině proti větru," popsal Bárta průběh závodu na webu Českého svazu cyklistiky.

Pro čtyřiadvacetiletého Vakoče je ale i druhá příčka úspěchem. Domácí šampion ze závodu s hromadným startem z roku 2015 díky ní dosáhl na své maximum mezi českou elitou v této disciplíně. Loni završil bronzový časovkářský hattrick po třetích příčkách z let 2014 a 2015.

Mezi jezdci do 23 let byl nejrychlejší loni třetí Nicolas Pietrula, jenž si lépe rozvrhl síly a porazil o 22 vteřin úspěšného cyklokrosaře Adama Ťoupalíka. Bronz si vyjel Michal Kohout.

Dnešní časovka uzavřela program měření sil s chronometrem. Víkendový program šampionátu nabídne silniční závody s hromadným startem: v sobotu pojedou o titul ženy, juniorky a junioři, v neděli pak ve společném závodě muži a jezdci do 23 let.

Společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice v Žiaru nad Hronom - časovka:

Muži (40 km): 1. Bárta (Bora-hansgrohe) 52:09, 2. Vakoč (Quick-Step Floors) -1:02, 3. Černý -2:00, 4. Kukrle (oba Elkov-Author) -3:04, 5. Okrouhlický (Topforex-Lapierre) -3:22, 6. Bucháček (Elkov-Author) -3:48.

Muži do 23 let (40 km): 1. Pietrula (Dukla Praha) 55:26, 2. Ťoupalík (Beobank Corendon) -22, 3. Michal Kohout (Dukla Praha) -1:01.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud