Jiří Punčochář
26. září 2017 • 14:32

Voják nepoklekl proti Trumpovi, jeho dres se stal nejprodávanějším v NFL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlna protestů proti prezidentu Donaldu Trumpovi, která zasáhla americkou národní zábavu, soutěž amerického fotbalu NFL, dostala nový rozměr. Část pozornosti na sebe strhnul Alejandro Villanueva z Pittsburghu, který se jako jediný ze svého mužstva rozhodl před nedělním zápasem v Chicagu ctít hymnu a vlajku s hvězdami a pruhy a obojí sledoval s rukou na srdci od tunelu k šatně. V pondělí byl jeho dres nejprodávanějším ze všech nejen v NFL, ale i v dalších hlavních sportech. Z mužstva navíc zazněl hlas, že zůstat během hymny hromadně v šatně byla chyba.



Více než dvě stovky hráčů, kteří buď poklekli, zůstali sedět nebo se chytili za ruce, napočítali statistici během nedělních zápasů NFL v Americe a v Londýně. V kontrastu s nimi jsou záběry Alejandra Villanuevy, hráče Pittsburghu, který v sobě naopak nedokázal potlačit hrdost k americké vlajce a na rozdíl od spoluhráčů z mužstva Steelers ji vyšel sledovat během hymny před utkáním v Chicagu.

Steelers zápas nečekaně prohráli 17:23, ale Villanuevovo chování zabralo velkou část tiskových konferencí a rozhovorů po něm.

„Lidé umírají pro tuto vlajku. Někdo na válečné misi byl, někdo na ní je, někdo se na ni chystá. Já, když jsem tuto vlajku viděl na uniformě kamaráda, šel jsem bojovat i za něho, byl jsem připraven zemřít. Přece to není tak, že pokud někdo zůstane stát při americké hymně, nerespektuje tím fakt, že se v naší zemi děje spousta nespravedlností a existuje rasová nerovnost,“ řekl Villanueva během šestnáctiminutové tiskové konference, věnované čistě a jen jeho rozhodnutí vyjít v Chicagu ze šatny.

VIDEO: Alejandro Villanueva a jeho gesto při zápase NFL

Steelers se rozhodli šatnu v Chicagu během ceremoniálu před zápasem neopustit proto, aby nedávali najevo žádné politické názory. Vzhledem k tomu, že se na sobotní poradě nedokázali shodnout, jestli budou při hymně klečet nebo stát, raději se rozhodli nedat najevo žádné stanovisko.

„Očekával jsem pak ale stoprocentní jednotu,“ kabonil se jejich kouč Mike Tomlin.

Tu narušil Villanueva, v němž nejistota, jak se zachová, bublala právě od soboty. Nakonec zašel za vybranými lídry mužstva a společně s nimi situaci probral ještě jednou. Villanueva je bývalým vojákem, třikrát sloužil na misi v Afghanistánu a neuměl si představit, že vlajce a hymně nevzdá čest, jak to je v Americe tradiční.

A tak čtyři minuty před utkáním šatnu opustil. O minutu později hymna začala.

Po prohře v Chicagu se Villanueva týmu omluvil.

„Je moje chyba, že teď působíme jako nejednotný celek. Zavinil jsem, že tak vypadá naše mužstvo, naši trenéři a celí Steelers. Doufám, že ostatní přijmou moji omluvu. Když ne, i tak s tím budu muset žít,“ řekl. Vyjádřil zároveň vděk kouči Tomlinovi, že byl v roce 2014 jediný, kdo o jeho služby projevil zájem.

Pod Tomlinem se Villanueva vypracoval v hráče základní sestavy a právě mu běží čtyřletá smlouva na 24 milionů dolarů.

V Chicagu se rozhodl alespoň pro kompromis. Hymnu sledoval ne z krajní čáry, ale od tunelu z útrob stadionu. Zbytek týmu zůstal za ním a na hřiště vyběhl až po hymně.

„Vyšel jsem z tunelu a zastavil jsem se hned, jak jsem uviděl vlajku na hřišti. To mi stačilo. Rozhodoval jsem se mezi tím, že vlajku uvidím, nebo zůstanu s týmem, ale nebudu se cítit dobře,“ vyložil 28letý bývalý voják.

Za mise v Afghanistánu mu patří sedm vysokých vyznamenání včetně Bronzové hvězdy. Ve válce si odsloužil dohromady dvacet měsíců.

Rozehrávač mužstva Ben Roethlisberger den po utkání potvrdil, že si přál také vyjít na hymnu ze šatny. „Někteří naši hráči chtěli klečet, někteří stát. Dnes bych si přál, abychom se jako tým zachovali jinak,“ podotkl zkušený quarterback. V pondělí pak vydal prohlášení, v němž popsal, že celou noc nemohl usnout. „Neměli jsme na mysli protest proti vlajce nebo hymně. Osobně nevěřím tomu, že hymna je vhodným objektem jakéhokoliv protestu. Pro nás je to pocta těm, kteří chrání naši zemi, zejména těm, kteří přinesli nejvyšší oběť,“ řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud