Zdeněk Janda
9. ledna 2014 • 12:00

Hadamczik vrací úder: Nemůžu za to, že Hejda nestíhá bruslit

Autor: Zdeněk Janda, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkušený obránce Jan Hejda z týmu Colorado Avalanche zažívá v zámoří velice vydařenou sezonu a je také nejvytíženějším českým bekem v NHL. Pozvánku do Soči ale nedostal a sám si také myslí, že v reprezentaci se pod trenérem Aloisem Hadamczikem už neobjeví. Svůj názor na situaci okolo pětatřicetiletého beka teď předkládá také lodivod české reprezentace.



„Hrál pode mnou poprvé v Rize na šampionátu v roce 2006, kdy jsme uhráli finále. Myslím si, že jsme mu jako trenéři tehdy hodně pomohli, protože byl dost nervózní. Dali jsme mu prostor, potom se dostal do NHL.

Pak jsem ho nevedl, až jsme ho vzali na poslední mistrovství. Tam se choval slušně, nebyl problém. Že se mu na velkém hřišti nedařilo, je věc jiná. Ale nikdy jsem na něj neřekl křivé slovo. Když chtěl nějaké vysvětlení ke hře, dostal ho, stejně jako ostatní.

Na nedávný turnaj do Soči přijeli mladí kluci z Pardubic a oni ten systém během tří tréninků pochopili. A Hejda to nepochopí vůbec? To je jeho věc… Ctím jeho výkonnost v NHL, pro mě je to výborný hráč. A když ho nemám v sestavě, ještě neznamená, že proti němu něco mám. A jestli on ano? Ať si říká, jak chce. My jsme mu pomohli tím, že jsme ho na šampionát vzali, on nám to měl vrátit výkonem. Což se ale nestalo. Nejen já, ale celý realizační tým jsme přesvědčeni, že jsme pro něj víc udělat nemohli.

Je zajímavé, že předtím mi to na všech šampionátech fungovalo, hráči byli nadšení. Pak přijede hráč, který bere čtyři miliony dolarů, a i když mu na videu čtyřikrát ukážeme, co chceme, tak to nepochopí? Za to já nemůžu… Nebo není moje vina, že prohraje souboj nebo nestíhá v bruslení. Pokud po tom všem, co slyšel, nevěděl, co má hrát, je to smutné. Pro mě je to výmluva. Jsem přesvědčený, že je to kvalitní hráč, ale typologicky ne na velké hřiště.

A proč komentuje, že není v sestavě Hudler? Až on bude trenér, ať si vezme, koho chce. Teď nemá právo nic takového říkat. Já mu také nepovídám, co by měl, nebo neměl. Uznávám každého, kdo hraje NHL.

Ale to ještě neznamená, že je lepší než někdo jiný z Evropy. Někdo to přijme a je soudný, někdo ne. Víc k tomu nemám co říct.“

Deník Sport (čtvrtek 9.1.2014)Foto Deník Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud