5. srpna 2014 • 14:31

20 000 měsíčně. Chystá se renta pro olympijské medailisty

Autor: nit, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijští medailisté by mohli dostávat rentu, jež by formou příspěvku k důchodu pomáhala úspěšným sportovcům z minulosti, kteří se v pokročilém věku mnohdy ocitají ve svízelné ekonomické situaci. Počítá se s ní v novém zákoně o podpoře sportu, jehož věcný návrh právě vzniká.



Měsíční rentu ve výši 20 000 korun hrubého pro olympijské medailisty obsahuje návrh nového zákona o podpoře sportu, který připravuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Českým olympijským výborem. O vyšší příjmy do sportu by se měly postarat příspěvky státu, samosprávy, zdravotních pojišťoven i loterijních firem.

Na dnešní veřejné rozpravě promluvila také olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, členka komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV).

Návrh nového zákona, o jehož konečné podobě se teď diskutuje, řeší budoucnost sportovců po skončení jejich profesionální dráhy. Prosazuje myšlenku tzv. druhé kariéry prostřednictvím podpory vzdělávání, poradenství a zaměstnanosti. Zároveň usiluje o pravidelnou měsíční rentu medailistům z olympijských, paralympijských a deaflympijských her.

„Vnímáme, že politicky ten problém může být závažný. Všichni chápou potřeby sportovců, ale pak můžou být potřeby divadelníků, učitelů, můžeme se dostat do začarovaného kruhu,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„My bychom chtěli odměnit tuhle generaci sportovců, kteří drželi prapor téhle země, když nás na západě nikdo nebral, na tom my trváme a pro nás je to jeden ze základních bodů,“ řekl Kejval, s tím, že ročně by renta přišla dohromady na 20 – 25 milionů korun. „Jedná se o slušnost a serioznost ke svým vlastním občanům, kteří pro stát něco udělali.“

Návrh novely zákona o podpoře sportu má upravit současný zákon, který platí od roku 2001 a novelizován byl naposledy před devíti lety. Českému sportu může přinést novou právní normu, ale také víc peněz.

„Všichni víme, že podpora sportu je nedostačující,“ řekl na rozpravě o návrhu zákona ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. „Pokud stát má dávat někam finanční prostředky, musí vědět, kam jdou.“

Sport by mohly financovat i zdravotní pojišťovny

Na transparentní rozdělování peněz má dohlížet Český olympijský výbor jako nová Nejvyšší sportovní autorita. Podle zákona by u ní měli žádat o podporu například pořadatelé významných sportovních akcí.

Zákon předpokládá několik možností, jak získat pro sport více peněz. Patří mezi ně zavedení povinné podpory obcí a krajů z prostředků, které jim tečou z loterijního zákona. Ministr Chládek požaduje, aby se samospráva na financování sportu podílela se státem rovným dílem.

„Pokud má stát dát korunu na sport, musí k tomu další korunu přidat kraj a obec,“ řekl Chládek, podle kterého by se tak podpora sportovcům mohla výrazně zvýšit. „Pak můžeme mluvit ne o čtyřech, ale o čtyřech miliardách, které budeme dávat do oblasti sportu. Tato částka se pak znásobí díky příspěvkům samosprávy.“

Další peníze by do sportovního prostředí mohly přitéct z fondu prevence zdravotních pojišťoven. Sport by takto rád získal kolem 800 milionů korun ročně, čímž by nahradil skupinu kmotrů, která tyto prostředky v minulosti zneužívala.

„Pan Janoušek a pan Rittig využívali tyhle peníze úplně k jiným činnostem, než byly zamýšlené. Teď se to zrušilo a nečerpá se to,“ říká Kejval. „My chceme, aby to bylo obligatorní. Aby to šlo na sport neorganizované mládeže. Aby ti, co nesportují, získali dobré, zdravé životní návky do budoucna.“

Zákon také počítá s využitím příspěvků loterijních firem, které mohou podle loterijního zákona poskytnout pět procent ze svých daní Českému olympijskému výboru jako dar na tělovýchovné a sportovní účely.

CO OBSAHUJE NÁVRH ZÁKONA O PODPOŘE SPORTU
- definice sportu jako veřejně prospěšné a zdraví prospěšné činnosti
- financování počítá s využitím daru firem ČOV na základě loterijního zákona
- zvýšit prostředky na sport prostřednictvím zavázání samosprávy k podpoře sportu
- prohlášení ČOV za Nejvyšší sportovní autoritu v zemi
- povinnost pořadatelů velkých mezinárodních akcí předložit žádost o podporu Nejvyšší sportovní autoritě
- příspěvky zdravotních pojišťoven na sportování mládeže
- podpora druhé kariéry sportovců
- renta olympijským medailistům ve výši 20 000 korun měsíčně
- třetí hodina tělesné výchovy na školách

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud