Martin Hašek
10. ledna 2014 • 14:10

Nástupce Martina Doktora Fuksa: Myslel jsem, že umřu bolestí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný mistr Evropy v rychlostní kanoistice Martin Fuksa se vrací na cestu za velkou kariérou. Tu mu loni v létě přetrhl zánět v koleni, který způsobil zlatý stafylokok. Mladý kanoista s ambicemi vyrovnat se slávě Martina Doktora, prožil krutou bolest. Už je ale fit a tvrdě na sobě pracuje. V přípravě si například zakázal jediné pivo.



V Rio de Janeiru cílí na olympijskou medaili, kanoista Martin Fuksa měl ale slušně našlápnuto už minulou sezonu. Na jaře senzačně vyhrál mistrovství Evropy na tratích 500 i 1000 metrů. Pak ho ale začalo bolet od klečení v lodi koleno a čelil těžkým chvilkám.

„Dostal se mi do toho zánět, zlatý stafylokok. Jezdil jsem k panu Kolářovi a tam to bylo strašný. Zažil jsem bolesti jako nikdy v životě,“ popisuje Fuksa. „Měl jsem v tom díru, tekl mi z toho hnis. Vzali špachtli a bodli ji do toho. Myslel jsem, že umřu bolestí.“

Dvacetiletý talent tak přišel o světový šampionát do 23 let v Kanadě a také o seniorské mistrovství světa v Duisburgu, kde mohl bojovat o medaile.

„Pak mi to vyléčili antibiotiky, díra se zatáhla, od začátku října jsem naskočil do tréninku a je to v pohodě,“ říká Fuksa, který bere loňské trable jako motivaci pro letošní sezonu.

„Kdybych nezajel mistrovství Evropy, tak mě to štve hodně. Ale jelikož se mi povedlo tohle, tak jsem toho zas tak nelitoval. Myslím, že jsem si odpočinul a dostal jsem novou chuť do trénování,“ říká Fuksa, který skončil třetí v anketě o nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistů, hned za na MS zlatými a stříbrnými vodními slalomáři Vavřincem Hradilkem a Jiřím Prskavcem.
Vrcholem letošní sezony bude mistrovství světa v Rusku a Fuksa hodlá udělat vše proto, aby tam uspěl. Pomáhá mu k tomu i důraz na zdravou stravu, do níž například vůbec nepatří pivo.

„Jelikož nebudu sportovat celý život, chci tomu teď dát všechno. Životospráva ke sportu patří. Rozhodně se za to nestydím,“ líčí Fuksa. „ Co se týče piva, když je sezona, ani si neloknu. Po sezoně, když jsou oslavy, to se snad ani nepočítá. Ale co se týče přípravy a sezony, to vůbec nemusím.“

Mladý kanoista si pečlivě hlídá i jídelníček.

„Rok dozadu jsem vůbec neřešil, co jím. Ale můj cíl je dostat se do Ria, teď už jsem tomu fakt obětoval všechno,“ vysvětluje Fuksa. „Zašli jsme za výživovým poradcem, aby mi poradil, co jíst. Snažím se to dodržovat, a doufám, že mě to posune. Není to nic drastického. Méně jím sladké věci, víc jím ovoce a zeleninu. Nejím a nepiju špatné věci, jako třeba kolu.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud