5. března 2015 • 18:36

ZLATÝ start! Češi zahájili MS úžasným triumfem ve smíšené štafetě

Autor: iSport.cz, rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byl naprosto fantastický start! Čeští biatlonisté vstoupili do světového šampionátu ve Finsku zlatým triumfem ve smíšené štafetě. Kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec skvělým výkonem přejelo všechny další favority a slaví celkově čtvrtou zlatou českou medaili z MS. Druzí skončili se ztrátou dvaceti vteřin Francouzi, bronz brali Norové.



Zlatý závod výborně rozjela Veronika Vítková , která sice na obou střelbách dvakrát dobíjela, ale na soupeřky nic neztratila a Gabriele Soukalové předávala dokonce jako první.

Druhá Češka odstřílela obě položky bez chyby, ale trochu pomaleji než Běloruska Darja Domračevová, která jí postupně poodjela až na 18 vteřin. Soukalovou pak v jejím neoblíbeném hlubokém sněhu předjela ještě domácí Finka Kaisa Makarainenová, takže nakonec předávala Michalu Šlesingrovi třetí se ztrátou téměř 26 vteřin na vedoucí Bělorusko, šest vteřin za druhým Finskem.

Nejzkušenější český závodník se brzy dotáhl na Ahtiho Toivanena a po bezchybné a rychlé střelbě šel před Fina, kterému unikal čím dál víc. Šlesingr také postupně stahoval náskok vedoucího Vladimira Čepelina.

Ondřej Moravec dává po triumfu ve smíšené štafetě pusu svým zlatým lyžím
Ondřej Moravec dává po triumfu ve smíšené štafetě pusu svým zlatým lyžím

Ten dal českému závodníkovi šanci na střelbě ve stoje, když musel dvakrát dobíjet, jenže Šlesingr v tu chvíli také dvakrát zaváhal a Bělorusův náskok zůstal na 25 vteřinách. Na třetím místě zůstali i po šesté střelbě Finové, ale už jen s minimálním náskokem na Norsko a pátou Francii.

Šlesingr v závěru třetího úseku předváděl skvělou stíhací jízdu a Ondřej Moravec mohl vyrazit do boje o medaili pouhých 11,7 vteřiny za běloruským finišmanem Jurijem Ljadovem. Jako třetí předávali stále Norové, Tarjei Bö v tu chvíli ztrácel na Moravce 33 vteřin.

Český finišman rychle stahoval běloruský náskok a na střelnici přijížděli oba závodníci prakticky zároveň. Čech i Bělorus udělali vleže jednu chybu a zůstali v kontaktu, zároveň si ale výrazně polepšil bezchybný Bö, který stáhl ztrátu na necelých 20 vteřin, a už jen 10 vteřin za ním odjížděl ze střelnice Francouz Martin Fourcade, což slibovalo ještě hodně zajímavý finiš.

Slavící Ondřej Moravec právě projíždí cílem, kam jako první dovezl českou smíšenou štafetu na MS biatlonistůFoto EPA

Na poslední střelbě drama vrcholilo, když Moravec udělal jednu chybu, tu ale dokázal fantasticky napravit rychlou opravou. Bělorus Ljadov selhal, zatímco Fourcade rychlopalbou poskočil na druhé místo.

Moravcovi ale zůstal náskok 18 vteřin, který ani skvělý běžec Fourcade nemohl na posledních stovkách metrů stáhnout. Český hrdina si dokonce ještě o pár vteřinek polepšil a cílovou rovinku si mohl vychutnat s českou vlajkou v ruce, aby se pak na něho v euforii mohli sesypat týmoví parťáci.

Konečně zlato

Úspěšné české kvarteto navázalo na předchozí tři zlata ze světových šampionátů. V roce 1993 triumfovala ženská štafeta, před dvanácti lety ovládla závod na 15 kilometrů Kateřina Holubcová a o dva roky později vyhrál "dvacítku" Roman Dostál.

Smíšená štafeta se po bronzu na předloňském MS v Novém Městě na Moravě a stříbru na loňských olympijských hrách dočkala nejcennější medaile. Češi se od začátku pohybovali v čele závodu, který výborně rozjela třetí žena Světového poháru Vítková.

Smíšená štafeta (2x6 km a 2x7,5 km):
1. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) 1:20:27,2 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení),
2. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Beatrix, M. Fourcade) -20,2 (0+8),
3. Norsko (Hornová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -27,7 (1+3),
4. Bělorusko -31,0 (0+7),
5. Rakousko -1:00,3 (0+3),
6. Německo -1:22,8 (0+6),
7. Itálie -1:24,7 (0+10),
8. USA -1:46,6 (1+8),
9. Finsko -1:59,5 (0+8),
10. Rusko -2:00,2 (0+2).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud