29. března 2017 • 22:15

Dušková a Bidař sní o olympiádě, na MS postoupili jako patnáctí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař díky povedenému krátkému programu postoupila na mistrovství světa z patnáctého místa do volných jízd. Vedou čínští krasobruslaři Suej Wen-ťing, Chan Cchung, kteří byli na posledních dvou MS stříbrní. Za dnešní krátký program v Helsinkách dostali 81,23 bodu, čímž si upevnili pozici na druhém místě historických tabulek v této části soutěže. Kanadští obhájci titulu Meagan Duhamelová a Eric Radford jsou až sedmí.



Juniorští mistři světa z loňského roku Dušková s Bidařem v krátkém programu skočili sólový trojitý toeloop, trojitý twist i trojitý odhozený lutz. Jedinou drobnou chybu udělali při závěrečné piruetě, kdy nebyli synchronní. Sice získali o dva a půl bodu méně než na ME v Ostravě, ale i tak se prosadili ve startovním poli celkem 28 sportovních dvojic, z nichž drtivá většina prakticky nechybovala.

Dušková uznala, že světová konkurence je jinde než ta evropská. "Určitě je mistrovství světa více než o jednu úroveň výš. Všechny páry jsou velice vyrovnané a jsme velice spokojeni s tím, co jsme dnes předvedli," řekla České televizi. Pochvalu Češi dostali i od trenérky Evy Horklové. "My jsme hrozně rádi, že měla radost. Objala nás a vypadala hrozně šťastně," dodala česká krasobruslařka.

Seniorskému šampionátu dali přednost před obhajobou juniorského titulu také kvůli vidině možné olympijské kvalifikace. O té se bude rozhodovat až ve volných jízdách. "Zkoumali jsme, jak bychom museli dopadnout, abychom se kvalifikovali na olympiádu. Potom už o tom ale nesmíme přemýšlet," řekla Dušková.

Úřadující vicemistři světa Suej Wen-ťing, Chan Cchung na MS stejně jako při vítězném šampionátu čtyř kontinentů ukázali, že už je partnerka naprosto fit po operaci obou chodidel. Všechny obtížné prvky své jízdy zvládli s přehledem, při trojitém twistu ještě partnerka zvedla ruku nad hlavu. Vylepšili si osobní rekord. Vyšší známku za krátký program dostali jen Rusové Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov při triumfu na ZOH 2014.

Přes 79 bodů se i s drobnými chybami dostali němečtí reprezentanti Aliona Savchenková a Bruno Massot a úřadující mistři Evropy Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov z Ruska. zbytku startovního pole odskočili o více než čtyři body.

Třetí titul za sebou se vzdálil Kanaďanům Duhamelové a Radfordovi. Sice nespadli, ale po sérii menších chyb je od zlata dělí zhruba devět bodů.

Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 81,23, 2. Savchenková, Massot (Něm.) 79,84, 3. Tarasovová, Morozov (Rus.) 79,37, 4. Jü Siao-jü, Čang Chao (Čína) 75,23, 5. Zabjaková, Enbert (Rus.) 74,26, 6. Ilyushechkinová, Moscovitch (Kan.) 73,14, ...15. Dušková, Bidař (ČR) 63,36.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud