Martin Hašek
14. ledna 2015 • 18:00

Samková na MS vymýšlí, jak na Karla: Nesmím tak brzdit, aby byl příjemný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Začíná to podobně jako na loňské zlaté olympiádě. Stejně jako před rokem v Soči nejde snowboardkrosařce Evě Samkové ani na mistrovství světa v Kreischbergu úvod hladce. Po přípravě komplikované zraněními a bez ostrého závodu v nohách se snaží rychle zorientovat na trati, kde půjde o titul mistryně světa.



Všichni dnes vzpomínají na zlatou euforii, Eva Samková si před ní ale v Soči musela vytrpět obavy z těžkých a vysokých skoků, bolest v nataženém svalu na noze a ve vykloubeném rameni. A ani první vrcholný závod, kam přijela se svým olympijským titulem před jménem, jí zřejmě nedá úspěch snadno.

V rakouském Kreischbergu Samková těsně před startem mistrovství světa přemýšlí, jak získat pohodu. Ta jí chybí poté, co na podzim strávila dlouhé týdny jako marod. A navíc si kvůli nedostatku sněhu nemohla zkusit závod Světového poháru.

„Je to něco úplně jiného, tam jsem věděla, že jsem rozježděná,“ vzpomíná Samková na zkušenost ze Soči. „Skoky mi nevycházely, ale dělala jsem je dobře. Akorát jsem měla velkou rychlost. Tady to dělám úplně blbě.“

Závodní trať na šampionátu ve Štýrsku je paradoxně jednodušší a kratší, než ta olympijská. Samková má ale potíže s postavením na prkně. Zvlášť v jedné části trasy.

„Na skok, kterému říkáme Karel, se musí najet v dobrém místě, aby byl příjemný,“ vysvětluje Samková. „My si vždycky pojmenováváme věci v trati. Takže třeba tenhle skok jsme pojmenovali Karel. A Karel je hlavní postava téhle trati. Je furt středem pozornosti, protože pod ním furt brzdíme. Nebo já aspoň. Cílový skok je Jana, ale na tom se nic neděje. Na Janu všichni zapomínají.“

Najít cestu, jak na podobné problémy vyzrát, je ve snowboardcrossu rozhodující. V Soči Samková ve finálových jízdách eliminovala riziko elegantním přibrzděním, kterým zpomalila nebezpečnou rychlost a dlouhé skoky pak v klidu ustála.

V Kreischbergu je to naopak. Samkové chybí závodní jistota a na rychlé, zledovatělé trati je někdy opatrná až příliš. Například při skoku z druhé sklopené zatáčky. Český tým už mu neřekne jinak než Karel.

„Mysleli jsme, že se to neujme, ale nakonec se to docela ujmulo,“ směje se Samková, která se včera při trénincích proháněla v novém reprezentačním kompletu s originálními křížky v národních barvách na hrudi.

„Mně se úplně nelíbily ty malinký křížky, takže jsme to s Jelenem (trenérem Markem Jelínkem) vyměnili za trošku větší a bílé rukávy, stejně jsou lepší na reklamy,“ vysvětluje Samková. „Trošku jsem to upgradla. Přecejenom, nebudu jezdit v něčem, co se mi nelíbí…“

ZÍTŘEJŠÍ PROGRAM MS

10.10   kvalifikace snowboardcrossu mužů (David Bakeš, Jan Kubičík, Emil Novák, Michal Hanko)

13.35   kvalifikace snowboardcrossu žen (Eva Samková, Vendula Hopjáková)

18.00   akrobatické skoky (finále)

Pozn.: Všechny závody vysílá ČT Sport v přímém přenosu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud