6. prosince 2012 • 19:30

Lezkyně zve na "šukačku". S cepíny na stěně půjde o tituly

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Když lezci po skalách mluví o šukačce, nemusí jít o nic soukromého, s čím je potřeba se skrývat. Šukačka je slangový výraz pro techniku lezení, sloužící ke zdolávání některých typů překážek, a na umělé stěně vedle nákupního střediska Olympia v Brně ji použijí účastníci sobotního mistrovství republiky v drytoolingu, tedy lezení s cepíny.



„Při šukání (odvozeno od slova šukagrif) se pořád přehazují a rozhazují nohy a zejména u žen se tedy bude na co dívat,“ zve diváky 19letá brněnská lezkyně Martina Kratochvílová. „Ono se tomu skutečně tak říká, ale není tam žádná spojitost,“ směje se.

Na první pohled krkolomné technice říká také čtverky nebo paragány a vypadá při ní jako pavoučí žena, schopná s cepíny v rukou překonat jakoukoliv římsu vysoko nad zemským povrchem. Po překážce skoro tančí, hraje si s ní jako gymnasta s kruhy. Ve své síle skrývá i značnou ladnost. I proto jsou závody navštěvované nejen aktivními lezci, ale i diváky, kteří mají co sledovat.

Stěna, na které se vedle nákupního centra leze, skýtá pro závod na třicet nových chytů. Tím pádem i ti, kdo stěnu důvěrně znají, stanou během závodu před novinkou.

„Cestu zpestříme i ledovými úseky, některé ledové krychle už máme namraženy. Vloni jsme led neměli, letos ano,“ říká ředitel závodu Radek Lienerth.

Led nebude na stěně náhodou, drytooling má totiž částečně suplovat zimní lezení po horách. Také je pro některé nadšence přestupní stanicí na cestě do divočiny. Cepínu říkají zbraň, což není daleko od reality.

Lezení s cepínem dá pořádně zabrat, své o tom ví i Martina Kratochvílová, která bude jednou z účastnic domácího mistrovství Lezení s cepínem dá pořádně zabrat, své o tom ví i Martina Kratochvílová, která bude jednou z účastnic domácího mistrovstvíFoto Jiří Punčochář (Sport)

„Na drytoolingu se mi líbí, že i v zimě nemusím být zavřená v tělocvičně, ale jsem venku s lidmi. A hlavně se při tom zničíte. Dáváte spoustu síly do jednoho kroku a následný pocit se rovná velké blaženosti,“ popisuje Martina Kratochvílová. „Neustále se musíte koncentrovat na to, jak zatěžujete zbraň, na pohyb těžiště, všechno musíte mít promyšlené. Do toho potřebujete maximální sílu. Ani jedno samo o sobě nestačí,“ líčí podstatu svého sportu. Sama by se časem ráda do hor vypravovala.

Drytooling je zimní sport a usiloval dokonce o zařazení do ukázkového programu na olympiádě v Soči. Přestože se leze po skalách a v případě mistrovství republiky po umělých stěnách, lezcům nevadí zima. Naopak, v sobotu by prý přivítali teplotu pod bodem mrazu, bezvětří a sucho.

Na závodníky čekají soutěže v lezení na rychlost a na obtížnost. Nejlepší muž získá 200 eur a věcné ceny od sponzorů, na vítězku ženské kategorie čeká poloviční finanční prémie.

Zúčastnit se mohou i amatéři, přihlášky se podávají na webové drese drytoolcup.eu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud