20. prosince 2010 • 10:19

Kejval: Sazka nedá 20 let do sportu ani korunu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní svazy nedostanou od Sazky v následujících 20 letech ani korunu, a to ani v případě, že loterijní společnost vyřeší své současné problémy. V dnešních Lidových novinách to řekl místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval.



Sazka v minulosti dávala do sportovního prostředí miliardu korun ročně, loni to však byla už jen čtvrtina. Sportovní funkcionáři nyní odhlasovali, že v příštím roce už Sazka nevyplatí svazům žádné peníze. Sport tak podle Kejvala přijde o 240 milionů korun od Sazky a o dalších 30 milionů od státu.

Kejval tvrdí, že se jen naplňují černé scénáře, před kterými mnoho lidí dlouho zavíralo oči. "Situace ve sportu mládeže je už teď katastrofální. Překvapuje mě, že to nechává všechny klidnými," řekl.

Nové zdroje chce hledat především u ostatních loterií. "Z těch se odvádí na veřejně prospěšné účely zhruba tři a půl miliardy ročně, a do sportu napřímo jde s bídou polovina. Tady je velký prostor, pokud budou rozdělovány transparentně. Další možnosti jsou například z České televize," uvedl místopředseda ČOV.

Miliardář Radovan Vítek v posledních dnech skoupil pohledávky od Komerční banky a Raiffeisenbank a požaduje, aby mu Sazka urychleně zaplatila 900 milionů korun. Pokud peníze nedostane, je prý připraven podat na Sazku insolvenční návrh.

I kdyby ale tato situace nenastala, musejí sportovní svazy podle Kejvala na peníze od Sazky v příštích letech zapomenout. "Sazka má podle výroční zprávy Bestsportu přes devatenáct miliard závazků, které má zaplatit. A ročně vydělává něco přes miliardu. To se do roku 2021 zkrátka zaplatit nedá. Kdyby Sazka dobře běžela, tak se s penězi od ní nedá počítat dvacet let," prohlásil Kejval.

V minulých letech podle Kejvala žádali sportovní funkcionáři po Sazce finance i přes potíže se splácením pražské O2 areny. "Už před čtyřmi lety jsem říkal, abychom si přestali vyplácet peníze do sportovních svazů. Nikdo na to ale slyšet nechtěl. Kdyby ty miliardy, co šly od roku 2005 na sport, zůstaly v Sazce, tak asi nedošlo k těmto problémům," tvrdí místopředseda ČOV.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud