1. ledna 2011 • 13:00

Sportovcem desetiletí se stal Jaromír Jágr

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nové milénium má za sebou svou první dekádu. Český sport za tu dobu zažil mnoho slavných vítězství i smutných porážek. Čtenáři iSport.cz vybírali více než měsíc nejlepšího sportovce, který se navždy zapsal do historie. Nejvíce vašich hlasů získal hokejista Jaromír Jágr, kterého na pomyslné stupně vítězů doprovodila trojnásobná olympijská medailistka Martina Sáblíková a dnes již bývalá opora národního týmu a Juventusu Pavel Nedvěd.



1. Jaromír Jágr

Úsměv na tváři Jaromíra Jágra.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Letos dovedl národní tým k titulu mistrů světa. I když kapitánem byl Tomáš Rolinek, o skutečném lídrovi zlatých hochů nemůže být pochyb. Jaromír Jágr neustále baví fanoušky svým hokejovým uměním, které v posledních letech navíc doplnil i o nezbytné vůdcovské schopnosti.

Kladenský rodák je v současné době oporou ruského Omsku, jak však sám několikrát potvrdil, svojí kariéru hodlá zakončit na Kladně. Dočká se česká extraliga návratu dvojnásobného vítěze Stanley Cupu již v nadcházejícím roce 2011?


2. Martina Sáblíková

Martina Sáblíková slaví titul mistryně světa ve čtyřbojiFoto ČTK/AP

Nemá halu, nemá možnosti pořádného tréninku, techniku často piluje v podmínkách, které by ostatní hvězdy rychlobruslení považovaly za nedůstojné. Přesto Martina Sáblíková kraluje světovému rychlobruslení. Na olympijských hrách ve Vancouveru získala tři zlaté medaile, ze světových šampionátů má hned sedm cenných kovů.

Třiadvacetiletá rodačka z Nového Města na Moravě se již ve svém mladém věku zařadila mezi největší postavy českého sportu. Vše dovršila ziskem titulu Sportovce roku 2010. Sílu drobné slečny poznaly již i nejlepší české cyklistky. Vzhledem k věku Martiny se lze již teď právem těšit na další zimní olympijské hry v ruské Soči.


3. Pavel Nedvěd

Pavel NedvědFoto čtk

Letos definitivně ukončil fotbalovou kariéru. Pavel Nedvěd se dostal do společnosti největších legend světového fotbalu. V roce 2003 korunoval svojí kariéru ziskem Zlatého míče, čímž se zařadil po bok Josefa Masopusta. Chebský rodák se stal oporou Lazia Řím, ale později především Juventusu, kde také zakončil svojí kariéru.

Národní tým dovedl nezdolný záložník k bronzové medaili na mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004. Jedna z mála met, která zůstala osmatřicetiletému bývalému hráči Sparty uzavřena, byla výhra v Lize mistrů. Nejblíže k tomu měla "Stará dáma" v roce 2003, kde skončila ve finále na AC Milán.


4. Roman Šebrle

Roman Šebrle se raduje z podařeného pokusu ve skoku vysokémFoto ČTK

Mezi nejoceňovanějšími sportovci České republiky se na čtvrtém místě umístil i držitel světového rekordu, trojnásobný medailista z mistrovství světa a držitel dvou olympijských medailí desetibojař Roman Šebrle.

Podle mnohých odborníků nejlepší desetibojař všech dob Roman Šebrle má už svůj vrchol za sebou, v historii českého sportu však patří mezi absolutní elitu.


5. Jan Želený

Jan ŽeleznýFoto Jaroslav Legner

Dodnes drží platný světový rekord v hodu oštěpem. Památný pokus se mu povedl roku 1996, kdy poslal své náčiní do vzdálenosti 98,48 metrů. Na olympijských hrách získal neskutečné tři zlaté medaile a jednu stříbrnou. Tři zlata má i z mistrovství světa, navíc k nim přidal i další dva bronzové kovy.

Rodák z Mladé Boleslavi se po ukončení kariéry věnuje, a nutno říct, že úspěšně, trenérské kariéře. Kromě svých svěřenců soustředil svůj trenérský zájem i na další českou superstar a olympijskou vítězku Barboru Špotákovou. Sympatická rodačka z Jablonce nad Nisou obsadila v anketě iSport cz šesté místo právě za svým současným koučem. Kam až spolupráce slavných oštěpařů povede?

Desítku nejlepších uzavírají na sedmém místě dostihový mág Josef Váňa, osmá končí lyžařka Kateřina Neumannová, devátý nestárnoucí Dominik Hašek a top ten uzavírá opora národního týmu a londýnské Chelsea Petr Čech.

Úsměv na tváři Jaromíra Jágra.
Úsměv na tváři Jaromíra Jágra.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud