10. února 2012 • 20:01

Štěpánek poslal Česko do vedení, Seppiho udolal v pěti setech

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté vedou v utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru nad Itálií 1:0. První bod dnes v Ostravě vybojoval Radek Štěpánek, který v úvodní dvouhře v pěti setech udolal Andrease Seppiho 4:6, 6:4, 6:3, 3:6 a 6:4. V druhém zápase nastoupí česká jednička Tomáš Berdych a Simone Bolelli.



Štěpánek po zápase připustil, že bojoval s nemocí. "Ráno jsem se probudil se zánětem v krku a na sto procent jsem nevěděl, jestli nastoupím. Myslel jsem, že po prvním setu padnu, byl jsem rád, že se držím na nohou," řekl český hráč v České televizi. "Hodně jsem se na výhru nadřel, v posledním setu se ukázaly moje zkušenosti a srdce," dodal.

Štěpánek přijel do Ostravy jako vítěz Australian Open ve čtyřhře, dvouhru ale nehrál od 17. ledna a od úvodu se na ostravském kurtu hledal. Z rychlého povrchu, který měl dělat Italům problémy, rodák z Karviné nijak netěžil a ve výměnách překvapivě vyčkával. V polovině úvodní sady ještě dokázala česká dvojka ztracené podání ihned vyhrát zpět, za stavu 4:5 ale Štěpánka znovu zradil první servis a čistou hrou nabídl soupeři vedení.

Po přestávce dostal Seppi českého soupeře sám do hry. Hned v prvním gamu druhého setu zahrál dvě dvojchyby a Štěpánek získal sebevědomí důležitým brejkem. Svěřenec Jaroslava Navrátila ožil, zlepšil pohyb i údery a s přehledem držel podání. Mrzet ho nemuselo ani to, že v maratonské deváté hře nevyužil sedm setbolů. Vzápětí totiž zvládl svůj servis bez ztráty fiftýnu a srovnal.

Čeští fanoušci se na italského soupeře vyzbrojili i vtipnými transparenty.
Čeští fanoušci se na italského soupeře vyzbrojili i vtipnými transparenty.

Nervozitu ze sebe Štěpánek načas setřásl v polovině třetí sady. Konečně se dostal ke své typické hře: chodil více na síť a Itala deptal i častější změnou rytmu. I díky pomoci pásky získal při Seppiho podání sedmý, tzv. Tildenův gamu, který je mezi tenisty považován za zlomový, a sebrat soupeřův servis se mu ještě povedlo i na samý závěr třetího setu.

Zdálo se, že český favorit definitivně překlonil misky vah na svou stranu, ve čtvrtém setu ale naprosto selhal při využívání brejkbolů. Ital mu nabídl šest možností, jednou dokonce při svém podání prohrával 0:40, ale pokaždé dokázal hrozbu zažehnat. Naopak Štěpánek "daroval" soupeři pátý game dvojchybou a trápení podtrhl ztrátou servisu také za stavu 3:5.

Zdravotně indisponovaný rodák z Karviné se ale nezlomil a v pátém setu zabojoval. Poté co se vrátil po krátké pauze z útrob haly, skvělou obranou prolomil ve třetí hře Seppiho servis a to rozhodlo. Při svém podání nepřipustil komplikace a při Italově servisu pak proměnil druhý mečbol. Seppiho porazil i počtvrté v kariéře a poprvé vyhrál v Davisově poháru ve dvouhře pětisetový duel.

První kolo Světové skupiny Davisova poháru:

Ostrava: ČR - Itálie 1:0 po úvodní dvouhře

Štěpánek - Seppi 4:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3

Esa: 11:17. Dvojchyby: 4:5. Vítězné míče: 47:61. Využité brejkboly: 6/25 - 4/7. Nevynucené chyby: 31:49. Celkem získané míče: 159:149. Čas: 3:50 hod.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud