15. dubna 2016 • 15:10

Tenistky představily jako tým Czechia. Tahá to za uši, shodly se

Autor: jj, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Dámy a pánové, přivítejte tým Czechia,“ pronesl anglicky moderátor fedcupového losu v lucernské veletržní hale. Možná vůbec poprvé tak v souvislosti se sportovním kláním zaznělo nové označení země, na kterém se ve čtvrtek shodli vrcholní ústavní činitelé.



Do databáze OSN mají být nově přidány překlady a vznikne tak jasný výklad toho, jak krátký název Česko používat ve světových jazycích. V angličtině má být nyní správnou variantou výraz Czechia. A ten už iniciativně použili švýcarští pořadatelé dnes, přestože tým má stále na teplákových soupravách nápis Czech Republic.

„Dozvěděli jsme se o tom tento týden a je to něco, co musíme promyslet, prodiskutovat a hlavně to musí být v souladu s pravidly a právními předpisy,“ reagoval na změnu Vladimír Šafařík, ředitel České sportovní, která organizačně a marketingově zajišťuje české týmy ve Fed Cupu a Davis Cupu.

S novinkou se všichni musí teprve sžít. „Bylo to nezvyklé, když to slovo moderátor poprvé vyslovil. Jsem si stoprocentně jistý, když se mě někdo zeptá, odkud jsem, tak řeknu automaticky Czech Republic,“ pravil kapitán Petr Pála, jemuž nový název příliš libě nezní.

„Moc se mi nelíbí, abych řekl pravdu. Každá změna chce čas, zatím to mně osobně nejde přes uši,“ doplnil a stejně reagoval i Šafařík. „Trošku to tahá za uši, protože na to člověk není zvyklý, ale uvidíme.“

Samotné hráčky anglická úprava státního názvu příliš nevzrušovala. „Já to ani neslyšela. Vím, že by se tak mělo říkat naší zemi ve světě, ale je mi to vlastně jedno,“ opáčila týmová jednička Karolína Plíšková. „Musíme si zvyknout na spoustu věcí, ale zní to divně, Czechia se mi nelíbí,“ podotkla Barbora Strýcová.

Sportovci s názvem Czechia na oblečení spěchat nebudou
Sportovní organizace se změnou názvu země na dresech a oblečení spěchat nebudou. Nová anglická varianta Czechia se určitě neobjeví na olympijských hrách v Riu de Janeiro, na evropském šampionátu fotbalistů ve Francii, ani na hokejovém mistrovství světa. Oslovení funkcionáři a sportovci nepovažují změnu za příliš důležitou.

Českým tenistkám se nový název CZECHIA příliš nezamlouvá
Českým tenistkám se nový název CZECHIA příliš nezamlouvá



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud