13. září 2017 • 13:50

Hvězdný Laver Cup se blíží! Podívejte se, co už v Praze pro fanoušky vyrostlo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Držitelé 55 grandslamových titulů se sejdou při Laver Cupu v Praze a přímo úměrná kvalitě osazenstva je i příprava na premiérový ročník tenisového souboje týmu Evropy s výběrem světa. U O2 areny už vyrostla tréninková hala, do které budou moci díky proskleným stěnám nahlédnout i fanoušci. Ředitel celé akce Steve Zacks také přiblížil, jak bude vypadat nasazování hráčů na jednotlivé dny.



"Je hodinářskou prácí, aby všechno zapadlo. Doufám, že se nám podaří, protože to je největší a nejnáročnější akce, co jsme kdy dělali," řekl ČTK Šafařík, ředitel České sportovní, která je s O2 arenou lokálním promotérem Laver Cupu.

"Při Davis Cupu a Fed Cupu je jasné, co a jak se dělá, jaké jsou přesné potřeby, ale tady jde o první ročník a vše se tvoří za pochodu. Na začátku jsme úplně nevěděli, o čem to přesně bude. Postupně to nabývá ohromných rozměrů," uvedl Šafařík. Velký důraz se klade na bezpečnost v hale a jejím okolí.

Hvězdní tenisté budou mít k dispozici prosklenou halu, aby na ně viděli i fanoušci...
Hvězdní tenisté budou mít k dispozici prosklenou halu, aby na ně viděli i fanoušci...

V pražské čtvrti Libeň se horečně buduje tréninková hala se zónou pro fanoušky. Do samotné O2 areny míří i nové tribuny, aby byli diváci blíže kurtu. Na práce už dohlíží i vedení Laver Cupu v čele s výkonným ředitelem Stevem Zacksem. "Jsem nadšený, jak vše vzniká. Hodně se toho děje venku i vevnitř. Chystají se sem nejlepší hráči světa a těší se na to, co je tady čeká," řekl.

Pořadatelé zatím spoustu věcí tají. "Chystá se hodně vzrušujících věcí, o kterých se včas dozvíte," řekl Zacks. Třeba příjezdy hvězd jsou neznámé. "To je soukromá věc," konstatoval Zacks. Jasné ale je, že ve středu 20. září večer už budou tenisté v Praze trénovat.

Jednou ze záhad je stále barva dvorce. Nicméně fakt, že kampaň celé akce se nese v černé, by mohl o lecčems vypovídat. "Strávili jsme hodně času nad designem, udělat něco, co tady ještě nebylo, jak bude možné sledovat hráče během události. Měla by to být zábava pro lidi v hale i pro fanoušky u televizí," řekl Zacks.

Domácí promotér akce Česká sportovní tentokrát nepostaví tradiční kurt, který vždy připravuje na české duely Davis Cupu a Fed Cupu. "Kurt, i tréninkový, je dovezen ze zahraničí. Oba jsou ve vlastnictví Laver Cupu," vysvětlil Vladimír Šafařík.

Napínavé nasazování hráčů

Kapitáni Evropy Švéd Björn Borg a světa John McEnroe nasadí hráče na první hrací den, tedy na tři dvouhry a čtyřhru, během příštího čtvrtka. V pátek se počítají utkání za bod, za dva body v sobotu a za tři v neděli. "Což určitě ovlivní strategii kapitánů, kdy nasadit kterého hráče. Bude zábavné sledovat, jak se rozhodnou," řekl Zacks a dodal, že nominace na sobotní zápasy budou ten den ráno a na závěrečný den v neděli ráno.

Federer, Nadal, Del Potro, Chorvat Marin Čilič, Australan Nick Kyrgios nebo Američané Jack Sock a Sam Querrey neměli údajně žádné netradiční požadavky. "Odpovídají standardním nárokům těchto hráčů, kamkoli přijedou. Není tady nic tak výjimečného, že jsme se s tím nikdy nesetkali," řekl Šafařík s tím, že Federer, Nadal i Del Potro už v Česku dříve startovali právě v Davisově poháru.

Fanoušci budou mít na tenis v O2 areně vylepšená některá místa. Nebude volno v rozích, tam se postaví nově dovezené tribuny. "Bude to mít víc třistašedesátistupňový pohled," přitakal Šafařík a zopakoval, že jsou v prodeji ještě nově uvolněné lístky.

Laver Cup, na který vedle současných hvězd přijede také legendární Australan Rod Laver, na jehož počest se soutěž pořádá, bude pro Prahu velkou vizitkou. "Město si postupem času uvědomí, co to je za akci. Taková skupina tenistů se tady hodně dlouho neobjeví a jde mi mráz po zádech, když vidím všechny ty hráče, kteří sem míří. Je to čest pro nás pracovat pro ten projekt a být u prvního ročníku," řekl Šafařík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud