11. července 2017 • 14:00

Mladý Korda pod dohledem táty řádí ve Wimbledonu: Mám Česko moc rád

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud je na dvorci jeho jediný syn, Petr Korda trpí. Říká, že bývá nervóznější, než když sám hrával tenis. V pondělním parném dopoledni si u kurtu číslo 10 hodil šedivou kapuci přes hlavu, když sledoval juniorský zápas před sebou. Devatenáct roků poté, co si táta zahrál wimbledonské čtvrtfinále, zvládl čerstvě sedmnáctiletý Sebastian Korda svou premiéru na travnatém grandslamu. Jamese Kenta Trottera reprezentujícího Japonsko přehrál 3:6, 7:5, 6:4.



„Rozhodla koncovka. Za stavu 4:4 jsem odvrátil několik brejkbolů. Viděl jsem, že ho to naštvalo. Sám jsem se nahecoval před dalším gamem a vyplatilo se. Viděl jsem, že znervózněl,“ hlásil pak „Sebi“ do novinářských diktafonů. Nejdřív anglicky, pak česky.

Poutá pozornost nejen svým příjmením. Brad Gilbert o něm mluví jako o největším talentu amerického tenisu, který reprezentuje. Zajímá i Čechy. Na jeho utkání dorazili Jan Kodeš či Helena Suková, na dálku mu fandí Radek Štěpánek, jehož nazývá svým „bratrem, kterého nikdy neměl“. „Hraje hezky, má tenis krásně založený, jednou bude hodně dobrý hráč,“ prohlásil uznale Kodeš.

Sebastian Korda patří k velkým nadějím amerického tenistuFoto profimedia.cz

V Londýně bydlí Korda junior s výpravou Americké tenisové asociace (USTA), táta Petr přespává jinde. „Nejsem úplně pod kontrolou,“ směje se Sebastian. Otec během turnaje odmítá rozhovory. „Až skončí malý, teď se o něj musím starat,“ omlouvá se a výraz „malý“ je úsměvný.

Sebastian už narostl do výšky 191 centimetrů, na juniorském žebříčku už poskočil na 22. místo světa. Velká váha se v rodině Kordových dnešním výsledkům ale nepřikládá. Děti mají mít dětství, je potřeba jejich sportovní um dobře založit a postupně přidávat s tréninkem. To je mantra rodiny, z níž už vzešly dvě profesionální golfistky (Jessica a Nelly) a jeden tenista na tuhle dráhu míří.

Na Česko mladý Korda nezapomíná

„Mám na paměti, že důležité bude teprve to, jak budu hrát za pár let. Pořád netrénuju maximální objemy, ještě pořád rostu, někdy mě bolí tělo a musím ubrat,“ vypráví Sebastian, hráč s celodvorcovým pojetím tenisu, jenž s oblibou utíká na síť.

Sportovní geny má po tátovi i mámě, bývalé tenistce Regině Kordové rozené Rajchrtové. Kolem sebe má i exkluzivní rádce, pod USTA patřil do skupiny Ivana Lendla, jenž chodívá na jeho zápasy.

„Tady má Ivan ale honičku s Murraym a já nikoho nepotřebuju, mám tady přeci tátu,“ usměje se Sebastian. Táta je jeho koučem, do týmu nově přibude Dean Goldfine, jenž vedl Andyho Roddicka či Todda Martina.

Sebastian Korda si zápasy ve Wimbledonu užíváFoto profimedia.cz

Táta Petr je odkojený Vltavou, Sebastian se však narodil v Americe a nebylo velké rozhodování, za jakou zemi bude hrát. Od USTA má podporu, ví se o něm jako o velkém talentu. Česko má však také v srdci.

„Jsem v kontaktu s babičkou a dědečkem. Teď jsem byl dva týdny u babičky v Praze, asi po pěti letech. Vařila mi dobrůtky, třeba svíčkovou. Vykrmovala mě. Mám Česko strašně moc rád,“ říká.

Česko si připomene i v dalším kole Wimbledonu, v němž ho čeká český junior Michael Vrbenský. A opět se bude řídit radou svého největšího fanouška – táty. „Užij si to. Nevíš, kolikrát v životě si zahraješ ve Wimbledonu.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud