11. září 2011 • 15:09

Nedávno bojovala Williamsová o život, teď na US Open o titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před půl rokem bojovala americká tenistka Serena Williamsová kvůli plicní embolii o život, teď bude hrát na US Open o titul. Zápas s Australankou Samanthou Stosurovou se navíc bude hrát na den přesně deset let po teroristických útocích v New Yorku, při kterých zemřely téměř tři tisíce lidí.



"Mám velkou radost, hlavně díky 11. září," řekla Williamsová po semifinálové výhře 6:2, 6:4 nad světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska. "Opravdu to pro mě hodně znamená, že tady budu jako Američanka v tak významný den pro USA hrát," uvedla devětadvacetiletá tenistka.

V neděli se původně mělo hrát finále dvouhry mužů, ve které americký tenis nemá zastoupení. Kvůli dvoudenní pauze zaviněné deštěm se však program posledního grandslamu změnil.

"Myslím, že každého, kdo žije v Americe, 11. září zasáhlo," přidala Williamsová.

"Já jsem tehdy byla ve Washingtonu a pamatuji si hrozně moc armádních náklaďáků... Ani se mi nechce věřit, že už to je deset let. Ale je dobře, že jsme se potom trochu sblížili a New York a Newyorčané ukázali velkou sílu," prohlásila.

"Atmosféra bude asi hodně smutná. Na druhou stranu je to skvělý den pro finále," uvedla Stosurová. "Je dobré připomenout si, co se stalo. Musíme se s tím vyrovnat a odehrát dobrý zápas," dodala sedmadvacetiletá Australanka.

Serena Williamsová
Serena Williamsová

Williamsová bude útočit na čtvrtý triumf z US Open a 14. grandslamový titul v kariéře, už sám postup do finále ale považuje za obrovský úspěch. Kvůli zranění po loňském Wimbledonu a následných zdravotních potížích totiž téměř rok nehrála. Musela na dvě operace a plicní embolii u ní lékaři podle agentury AP objevili na poslední chvíli.

"Myslím, že nemám co ztratit. Už jsem v podstatě vyhrála," řekla Williamsová. "Před půl rokem jsem byla v nemocnici, takže bez ohledu na výsledek finále jsem něco dokázala a byla inspirací pro všechny, kteří bojují s nepřízní osudu," prohlásila.

Stosurová ještě nikdy grandslam nevyhrála, už si ale zahrála ve finále loňského Roland Garros. V Paříži ve čtvrtfinále proti Williamsové odvrátila mečbol, ale ve finále pak nestačila na Italku Francesku Schiavoneovou. "Ráda si zase zahraju o titul," řekla Stosurová. "Vím, že to bude těžké, ale mám tyhle situace ráda," dodala.

Williamsová si loňský zápas se Stosurovou pamatuje. "Byla jsem pěkně naštvaná. Zahodila jsem mečbol a taková prohra pak hodně bolí," řekla vítězka US Open z let 1999, 2002 a 2008. "Sam je velká bojovnice a hodně jsem se tehdy poučila. Díky porážce s ní jsem potom vyhrála Wimbledon," prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud