21. listopadu 2011 • 00:40

Legendy se nadřely. Nadal i Federer vyhráli až ve třech setech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně zahájili vítězně oba loňští finalisté - švýcarský obhájce Roger Federer, který usiluje o rekordní šestou trofej, a také Španěl Rafael Nadal. Oba ale na úvod museli svést třísetové bitvy.



Pětinásobný vítěz Turnaje mistrů Federer zvítězil nad Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou za hodinu a půl 6:2, 2:6, 6:4 a prodloužil si vítěznou šňůru na 13 zápasů. Na poslední singlovou akci sezony totiž přijel jako šampion turnajů v rodné Basileji a taky v Paříži.

Právě na pařížském Masters před týdnem se Federer s Tsongou utkali ve finále, tehdy vyhrál favorizovaný Švýcar ve dvou setech (6:1, 7:6). Dnes také výborně začal, hladce získal první set, jenže pak dvakrát neudržel servis.

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer ale překvapení nedopustil, v rozhodující sadě si v desátém gamu připravil za stavu 5:4 tři mečboly a Tsonga odvrátil jen první.

"Jo-Wilfried ve druhém setu výborně podával, jen těžko jsem se dostával do hry a kontroloval výměny od základní čáry," komentoval Federer ztracenou druhou sadu. Ve třetí Švýcar opět výborně podával, v rozhodujícím gamu využil dvou chyb soupeře a sám zahrál dva parádní míče. "Hraju nejlépe v sezoně," pochvaloval si pak Federer.

Nadal vybojoval cennou výhru nad Fishem

Druhý tenista žebříčku Nadal začal navlas stejně duel s Fishem a po dvou brejcích vedl 6:2. Pak ale Fish využíval sebemenší šance zvrátit duel, vycházely mu náběhy na síť, a poté co za stavu 5:2 zahodil čtyři setboly, pátý o game později při vlastním servisu už využil.

Španělský favorit rozhodující sadu zahájil vedením 2:0, pak požádal o krátkou pauzu na toaletu a po úporné bitvě nakonec Fishe udolal až v rozhodujícím tie-breaku. Na kurtu oba tenisté bojovali bez pěti minut tři hodiny a Nadal proměnil až svůj třetí mečbol, neboť předtím v desáté hře dvě šance k ukončení duelu při soupeřově servisu promarnil.

"Jsem strašně rád, že jsem to zvládl. Vítězství v prvním zápase je vždy nesmírně důležité," řekl Nadal v rozhovoru na dvorci. "Omlouvám se za to, co se stalo na začátku třetího setu, ale udělalo se mi špatně od žaludku," dodal španělský hráč.

Tomáš Berdych se poprvé představí na turnaji pro elitní osmičku až v pondělí proti světové jedničce Novaku Djokovičovi. Jejich duel uzavře program druhého dne a nezačne dříve než v 21:00 SEČ.

Skupina B:

Nadal (2-Šp.) - Fish (8-USA) 6:2, 3:6, 7:6 (7:3),
Federer (4-Švýc.) - Tsonga (6-Fr.) 6:2, 2:6, 6:4.

Čtyřhra:

Skupina B:

Fyrstenberg, Matkowski (8-Pol.) - Llodra, Zimonjič (2-Fr./Srb.) 6:4, 5:7, 11:9,
Mirnyj, Nestor (3-Běl./Kan.) - Bopanna, Kúreší (5-Indie/Pák.) 7:6 (7:2), 4:6, 11:9.

Tsonga nestačil na Federera a podlehl mu ve třech setech
Tsonga nestačil na Federera a podlehl mu ve třech setech

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud