15. října 2013 • 16:18

Federerova sezona zmaru: Má Švýcar přetočený tachometr?

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věk je pouze číslo, říkají s oblibou sportovci. Roger Federer tvrdí během své nejhorší sezony za poslední dekádu to samé. Otázkou zůstává, jak starý švýcarský šampion skutečně je. Federerův biologický věk ukazuje „jen“ 32 let, ten tenisový vypovídá ale o mnohem pokročilejším stádiu opotřebení. V nohách už má 1125 zápasů na okruhu ATP, což je pátý nejvyšší počet dějin. Je jako automobil, jehož tachometr má natočeno až příliš kilometrů?



Dramatický úpadek Rogera Federera během nešťastné sezony s třináctkou na konci je velkým příběhem roku. O víkendu dostal další kapitolu, když Švýcar po třech letech ukončil spolupráci s renomovaným americkým koučem Paulem Annaconem. Podle mnohých tenhle krok jen podtrhuje Federerovu zavilou snahu dostat se zpět do konverzace o největší tituly.

„Velikost hráče nezmizí. Není z ničeho nic najednou horší než dřív. Nepochybuji o tom, že do konce kariéry ještě alespoň jeden grandslam vyhraje. Otázka nestojí, zda ho získá, ale pouze kdy,“ tvrdí Annacone.

Ten byl koučem Peta Samprase ve chvíli, kdy Američan po dvou letech trápení bez jediného turnajového titulu najednou vyhrál US Open 2002. „Pokud zůstanu zdravý, nevidím důvod, abych nemohl být v roce 2014 součástí těch největších zápasů,“ říká Federer, jenž si letos poprvé od roku 2002 nezahrál grandslamové finále.

Jenže je možné, že Samprasovu zlatou grandslamovou ránu může mít už za sebou v podobě loňského Wimbledonu a opětovného nástupu na první příčku. Výzva, kterou si nyní před sebe dává, je totiž větší, než se může zdát.

Po 32. narozeninách vyhráli grandslam pouze tři hráči – Andre Agassi, Andres Gimeno a Ken Rosewall. Žádný z nich ale neměl v nohách takovou porci duelů co Federer – 1125 na okruhu ATP a k tomu dalších 58 na nižší úrovni. To je ohromné číslo, když uvážíte, že brzy pětatřicetiletý Radek Štěpánek má na kontě „pouze“ 604 zápasů.

Dobrým příkladem je žebříček velikánů, kteří odehráli nejvíc utkání na okruhu ATP. Rekordman Jimmy Connors vyhrál poslední grandslam ve 31 letech na 1052. zápas, Ivan Lendl ve 29 letech na 1005. zápas, Andre Agassi ve 32 letech na 976. zápas a Guillermo Vilas ve 26 letech na 699. duel.

Jak vidno, ještě nikdy v historii neslavil grandslamový titul tenista, jenž by měl na tachometru přes 1100 utkání jako dnes Federer.

K tomu je nutné přihlédnout i ke „kvalitě“ zápasů. Současný tenis je nejfyzičtější, co kdy byl, hráči proto trénují tvrději a víc. Tím jejich tělo vstřebává další extra kilometry.

Jistě, Federer je výjimečný živočich. Svým elegantním a efektivním stylem hry i pohybu šetří tělo, vždyť odehrál rekordních 56 grandslamů za sebou bez toho, aby musel vynechat kvůli zranění či nemoci. „Můj tenis mi dovoluje, abych hrál hodně dlouho, protože mám uvolněný styl. Odehrál jsem už přes tisíc zápasů, což si vybírá daň, ale jsem profesionál a dbám na masáže, strečink, dietu, spánek a další věci. Můžu hrát ještě roky,“ tvrdí.

Jak kvalitně? To je otázkou. Má však stále naději, že jeho kariéra dosáhne nejen závratné a dosud nepoznané výšky, ale také délky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud