Pavel Novotný
2. května 2016 • 10:40

Třikrát a dost! Dimitrovovo řádění ukončil trestný game a konec zápasu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostuda! Jinak se počínání bulharské hvězdy Grigora Dimitrova ve finále turnaje v Istanbulu proti Diegu Schwartzmanovi nedá nazvat. Čtyřiadvacetiletý tenista byl pro pokračující demolici raket „odměněn“ trestným gamem a postaral se tak o dokonalý skandál, který se na profesionálním okruhu jen tak nevidí.



Před dvěma lety byl osmým tenistou světa a odborníci i fanoušci viděli v bulharském tenistovi budoucí světovou jedničku. "Baby Federer ", jak rodákovi z Haskova svého času říkalo, však očekávání prozatím nenaplnil.

V neděli měl možnost svojí reputaci vylepšit a přidat k svým dosavadním čtyřem titulům pátý. A zápas proti Argentinci Diego Schwartzmanovi měl také výborně rozehraný. První set vyhrál v tiebreaku, ve druhém vedl již 5:2, přesto nakonec odcházel z kurtu po setech 7:6, 6:7 a 0:6 poražen.

Mnohem horší, než ztracený zápas, však byl způsob, s kterým se s fanoušky rozloučil. Na své ostudě začal Bulhar pracovat tím, že na začátku rozhodující sady rozmlátil svoji první raketu. Za to dostal od hlavního rozhodčího napomenutí. Kdy se rozhodl svůj výstup o pár chvil zopakovat, neunikl trestnému fiftýnu.

Frustrovaný Dimitrov však neměl dost. Ve třetím setu byl stav 5:0 a 40:40 pro argentinského soupeře a to už bylo na horkokrevného tenistu moc. Vydal se směrem k lavičce, kde se vyřádil i na své další raketě. Za to musel podle pravidel následovat trestný game a tím pádem i prohraný zápas.

VIDEO: Grigor Dimitrov se postaral o pořádný skandál

Nutno říct, že temperamentní Dimitrov dobře věděl, co dělá. Okamžitě poté, co dílo dokonal, podal hlavnímu rozhodčímu bez dalších výstupů ruku a vřele poblahopřál k výhře i svému soupeři.

Prakticky ihned po zápase se Bulhar za své chování omluvil. "Vím, že jsem všechny zklamal. Nejen své fanoušky, ale i mojí rodinu. Chtěl bych se všem omluvit. Vedl jsem 5:2 ve druhém setu, pak jsem začal dostávat křeče. Měl jsem trochu smůlu, ale všechna čest mému soupeři," řekl po zápase tenista.

Diego Schwartzman, v neděli ještě 87. hráč světa, tak mohl oslavit svůj první turnajový triumf v kariéře. Díky tomu se posunul na 62. na žebříčku.

Výtah z pravidel

Hráč nesmí na kurtu ani v jeho okolí ohrozit soupeři či diváky házením rakety nebo jiným vybavením. Stejně tak nesmí ničit vybavení areálu (tenisové sítě, lavičky a další zařízení).

Za každý takový projev může být hráči udělena pokuta ve výši 500 dolarů i trestné body a to následujícím způsobem:

1) Pokud hráč hodí raketou, dostane od rozhodčího napomenutí;

2) Pokud své chování opakuje, hlavní rozhodčí mu udělí trestný bod;

3) Při každém dalším prohřešku následuje trestný game, případně diskvalifikace;

Grigor Dimitrov byl po třetím výstupu potrestán trestným gamem
Grigor Dimitrov byl po třetím výstupu potrestán trestným gamem

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud