6. července 2016 • 12:54

Brno přivítalo hokejisty z celého světa. Nechyběly české naděje

Autor: Barbora Burdová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prázdniny odstartovaly největší hokejovým jazykovým kempem v České republice. Ten začal 3. července v Brně a trvá celý týden. Sešlo se přibližně 70 hokejistů ze všech koutů světa. Na akci přiletěli také trenéři ze Spojených států, jedním z nich je Gary Astalos, který je zároveň skautem, ale i hlavním trenérem Adrian College v USA. Další významnou osobností je Neal Burgess, který skautuje pro juniorské týmy v Kanadě. Celá akce byla zaměřená na mladé hokejisty ve věku od 15 do 21 let.



Cílem kempu nebude jen soustředění na týmovou hru a brankařské dovednosti, ale také zaměření se na jazykovou bariéru. Hráči absolvují stejný počet tréninků jako jazykových hodin. Díky mezinárodní účasti na tréninku se bude mluvit pouze anglicky.“ Kluci se tak mohou těšit na jména jako je Robert Kantor, který je provede suchou přípravou. O brankaře se bude starat Marek Novotný, na ledě je povedou trenéři z USA, Kanady a Švédska.“ prozradil jeden ze zakladatelů Jaromír Vampola ze společnosti Hockey Elite Group.

Druhý ročník přivedl zpět tři zajímavá jména. Jedním z nich je talentovaný brankař Jan Pechek, který loni působil v týmu Kingsville Kings (GMHL) hrajícím druhou nejvyšší juniorskou soutěž. Devatenáctiletý brankář dokázal s týmem postoupit do samotného finále. Zlato měli na dosah, ale v sedmém zápase je vyřadil Tottenham. Po finále dostal ocenění nejlepšího gólmana ligy. Výkony mu vykouzlily nabídku do soutěže (FHL) profesionál soutěže USA.

„Je to neuvěřitelné ocenění, ale raději bych ho vyměnil za vítězství ve finále. Nabídka pro mě byla tečkou za úžasnou sezonou. Je to nová výzva a já se chci v týmu porvat o post jedničky.“ dokončil Jan Pechek. Soutěž FHL je známá pravidelným posunem hráčů do vyšších soutěží jako je AHL a ECHL, které slouží jako farmy týmů NHL.

Další hokejovou nadějí je Dominik Fejt, který si o nabídku v Kanadě řekl sám. „Pomohli jsme Dominikovi jít si za svým snem a umožnili mu nastoupit za tým Seguin Huskies (GMHL),“ dodal jeden ze zakladatelů Michal Kolařík. Fejt je třiadvacetiletý bojovník, který se umí rvát nejen o místo před bránou i mimo ni. Díky jeho pověsti bitkaře mu přišla nabídka z profesionální soutěže USA (FHL). „Jsem šťastný, sezona skončila a já se připravuji individuálně a nejvíc bych chtěl poděkovat Jaromíru Vampolovi, který mně domluvil schůzku s Davidem Kočím. Od kterého jsem dostal cenné rady a nejen to, mam možnost jít s ním na led.“ popsal Dominik Fejt.

Třetím talentovaným hokejistou, hrajícím za Parry Sound Islanders (GMHL) ve druhé nejvyšší juniorské soutěži, je Karel Šimek. Dvaadvacetiletý hokejista se s týmem umístil v přední části tabulky. Po sezóně se o útočníka začaly zajímat hned dvě univerzity „Byla to pro mě obrovská zkušenost, snad i za odměnu. Dálkově jsem zvládl odmaturovat. Takže teď už jen přemýšlím, která univerzita pro mě bude lepší,“ s úsměvem popisuje své nadšení Karel Šimek.

V USA a Kanadě je nespočet různých juniorských soutěží a úrovní. Seguin Huskies, Kingsville Kings a Parry Sound Islanders hrají v GMHL junior A, a to je druhá nejvyšší úroveň hokeje v Kanadě. Perry Sound se v minulé sezoně umístil v horní části tabulky, za to Kingsville uteklo zlato v sedmém finálovém zápase a tým Seguin Huskies se umístili ve středu tabulky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud