Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nároďák srážejí zbytečné chyby i nervozita: Budíček! Přišel čas na montérky!

Autor: tad
  • „Musíme se vrátit do práce, nazout si montérky,“ řekl po utkání se Švýcarskem hlavní trenér Filip Pešán.

    Před začátkem šampionátu reprezentanti mírnili přehnaná očekávání. Po dvou zápasech a dvou porážkách se to celkem »povedlo«, český tým je najednou pod tlakem a teď musí nutně zabrat. Rozhodně má kde.

  • Čas na montérky

    Že by Češi mistrovstvím proletěli bez porážky, to nemohl chtít nikdo. Ale dvě porážky na úvod? Zatímco ta úvodní s Ruskem (3:4) by se se zavřenýma očima dala svést na nepřízeň osudu, švýcarský uragán (2:5) už náhodný nebyl. „Vyzkoušeli jsme si hrát kombinační, jednoduchý hokej, který nebolí. Tohle není cesta. Musíme se vrátit do práce, nazout si montérky,“ burcuje svůj tým trenér Filip Pešán. „Bohužel mi chybí v každé pětce tvrdá práce,“ dodává. A vzhledem k tomu, že i on bere výsledkovou mizérii na sebe, měl by si montérky také obléct.

    Ani tvrdá práce by ke zlepšení (které v českých silách bezpochyby je) automaticky nestačila, tvrdá práce by přeci pro sportovce měla být naprostou samozřejmostí. Pokud se čeští hokejisté chtějí zvednout, potřebují především odbourat chyby, kterých proti Rusům a Švýcarům nasekali jak Baťa cviček. Na co si tedy Pešánova parta musí dávat majzla?

    „Musíme se vrátit do práce, nazout si montérky,“ řekl po utkání se Švýcarskem hlavní trenér Filip Pešán.Foto Koláž BLESKsport

  • Bídná oslabení

    Hned sedmkrát nabídli Češi Švýcarům výhodu přesilové hry, většina faulů byla přitom úplně zbytečná. A reprezentanti alpské země dárečky nepohrdli, v početní výhodě skórovali hned čtyřikrát. Většina zásahů přitom byla jako přes kopírák: křížná přihrávka, střela z voleje a bylo hotovo. „Tím jsme si prohráli zápas,“ hartusil útočník Radan Lenc. „Sudí to pískali celkem přísně a my jsme byli frustrovaní,“ dodal Vrána .

    Švýcaři slaví trefu Tima Meiera, která je poslala do vedeníFoto Reuters

  • Utlumené hvězdy

    Podle soupisky Češi za velkými týmy letos nezaostávají, spíš naopak. Jenomže jména sama o sobě nic nevyhrají. Nezáří Hronek ani kapitán Kovář se Zadinou, vstřeleným gólům navzdory se víc čeká od Kubalíka s Vránou. Samo o sobě je výmluvné, že nejlepší na ledě je čtvrtá formace. „Ten tým má rozhodně na víc,“ nezastírá Pešán.

    Český střelec Jakub Vrána se raduje z gólu v utkání proti RusůmFoto ČTK / Šimánek Vít

  • Taktické mezery

    Zvlášť v zápase s Ruskem vynikly úplně zbytečné chyby: špatné střídání vedoucí k rozhodujícímu gólu 19 vteřin před koncem bylo jen vyvrcholení. Ani se Švýcary to nebylo lepší, nároďák působil nervózně, v panice. „Když na sebe budeme ukazovat prstem, tak to nikomu nepomůže,“ nechce kapitán Jan Kovář kritizovat. Změnit se to ale musí!

    Rus Arťom Švec-Rogojov překonává českou jedničku Šimona Hrubce v oslabeníFoto ČTK / Šimánek Vít

  • Nalomené sebevědomí

    Hokej, hokej a nic než hokej! Reprezentace se před startem MS chtěla stoprocentně soustředit na výkony na ledě, aktivity mimo hru samotnou se tlumily, medaile se stala nechtěným slovem. Jenomže ani prohrávat se do Rigy nepřijelo a tenhle start by zamával snad s každým. „Turnaj je ještě před námi, nic není ztraceno,“ burcuje kapitán Jan Kovář.

    Kapitán Jan Kovář se snaží dostat puk za klubového spoluhráče Leonarda GenonihoFoto Reuters

  • Nominační otazníky

    Už před zápasem se Švýcary Pešán do sestavy sáhl. V průběhu nepovedeného zápasu v ní nezůstal kámen na kameni a živo bylo i v brance, kde Hrubce nahradil Will. „Je to i vina mojí nominace,“ překvapil Pešán po zápase ostrým vyjádřením. Na to, aby trefil sestavu a našel fungující útočné dvojice nebo trojice, ještě čas má. Moc ho ale není.

    Vystřídaný brankář Šimon HrubecFoto ČTK/AP

  • Filip Pešán byl po zápase se Švýcarskem kritický
    Filip Pešán byl po zápase se Švýcarskem kritický

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###