Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Takhle si žijí Češi v Pekingu! Parádní apartmány, přepážková jídelna a dárečky

Autor: ris
  • Olympijské pokojíčky udělaly na české sportovce dojem

    Airbus s českou olympijskou výpravou dosedl v čínské metropoli Pekingu brzy ráno středoevropského času a po nezbytných procedurách na letišti (PCR testy všech účastníků výpravy byly negativní) se sportovci rozprchli do svých ubikací. Jednoduchost i komfort na ně udělali dojem. Lépe pro ně zimní Hry snad nemohly začít. Podívejte se, jak si Češi v olympijských vesnicích žijí.

  • Parádní apartmány

    Dominantou prostorného apartmánu pro dva je obývák s dvěma křesly připomínající „fatboy“. Každý sportovec má svoji ložnici s velkou postelí, na níž našel dárečky od Českého olympijského týmu, a balkonem, k dispozici vlastní koupelnu i WC. Pro hygienu pořadatelé v Pekingu udělali maximum. První pohled do parádního ubytování fanouškům zprostředkovala hokejistka Daniela Pejšová.

  • Přepážková jídelna

    Pozadu ale nezůstali ani biatlonisté, které čekala po příletu ještě cesta do druhé olympijské vesnice v Čang-ťia-kchou. Po příjezdu šupajdili rovnou do jídelny zahnat hlad. I tady Číňané pamatovali na covidová opatření a vytvořili řadu kukaní, ve kterých sedí každý sportovec sám. A

    Co se stravy týče, strádat by čeští olympionici rozhodně neměli. "Na výběr mají 678 pokrmů, tak aby se zohlednily různorodé požadavky na složení stravy i odlišnosti dané náboženstvím,“ podotkl Ťi Jie, který má stravování v olympijských vesnicích na starosti.

  • Bublina

    Čína v posledních týdnech markantně omezila cestovní ruch. Od nového roku třeba zrušila 74 letů mezi USA a Pekingem. Domorodcům nyní kvůli koronaviru platí zákaz opouštět město, jehož hranice jsou bedlivě kontrolovány policií i vojáky. „Bublina je to nesrovnatelná s jiným místem na světě. Mezi místními a sportovci nebude žádný kontakt,“ ubezpečil provozní ředitel Mezinárodního olympijského výboru Pierre Durcey.

    První část české olympijské výpravy odletěla směr Peking
    Video se připravuje ...

  • Tři vesnice

    Netradičně dokonce tři vesnice (Peking, Jen-čching a Čang-ťia-kchou) jsou po zátěžovém testu připraveny uvítat bezmála tři tisíce sportovců, kteří budou soutěžit o 109 sad medailí napříč patnácti odvětvími.

    „Všechny splňují tříhvězdičkový standard zelených budov. Během výstavby v Jen-čchingu bylo zachováno asi 130 původních stromů a 24 000 stromů bylo přesazeno do lesa,“ uvedl za tým organizátorů Liou Jü-min.

    ZOH 2022: Dění před startem olympiády sledujte ONLINE ZDE>>>

    Co důsledně chráněné resorty sportovcům nabídnou? Komfort i praktičnost a také moderní technologie. Moderní natolik, že některé výpravy doporučují svým členům, aby si diktátorského režimu plného špehování raději nebrali vlastní mobilní telefony.

    Výpravy se rozdělí do 20 ubytovacích objektů. Samotné pokoje a místnosti v budovách jsou jednoduché, avšak na úrovni. Pro urostlejší sportovce lze postele prodloužit až na pohodlných 240 centimetrů. V prostorných areálech budou kromě obřích fitness center také tradiční služby jako kadeřnictví a pedikúra s manikúrou.

    Hokejistka Daniela Pejšová fanoušky prostřednictvím Instagramu přivítala v olympijském apartmánu
    Hokejistka Daniela Pejšová fanoušky prostřednictvím Instagramu přivítala v olympijském apartmánu

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###