Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bitkař Barnaby vzpomíná na české parťáky: Jágr? Král gamblerů!

Autor: Tadeáš Mahel
  • Matthew Barnaby sepsal své vzpomínky na hokejovou kariéru.

    Co se stane v kabině, zůstane v kabině, zní otřepané pravidlo. Matthew Barnaby (49) se ho rozhodl porušit. Bitkař, před nímž se třásla celá NHL, vydal knížku, ve které nešetří ani Čechy v čele s Jaromírem Jágrem (50).

  • O Jágrovi

    Ti dva se potkali v kabině Pittsburghu v létě 1998 a padli si do noty. Jágr Barnabymu přezdíval BamBam (podle anglického Dum dum, tedy hlupák), měl ho tak uloženého i v telefonu. „Barny to ale bral z legrace. Myslím, že mě měl rád. A vždycky mě respektoval,“ říkal později Jágr. „Jagse jsem zbožňoval! Byl to neuvěřitelný chlapík, co prostě miloval hokej i život,“ píše bitkář ve svých pamětech. I přes vřelý vztah však na spoluhráče vytáhnul věci, ze kterých Jágr nadšený nebude.

    Barnaby vzpomíná, jak celý tým »Tučňáků« na turné v Japonsku kalil pravidelně do čtyř ráno. Na striptérky na týmových večeřích. Jak Jágr svým gólem v zápase s Islanders nevědomky zařídil náhradnímu gólmanovi orální sex od fanynky přímo v kabině. A pak taky na hazard, neslavnou slabinu legendární postavy z Kladna. „Jágr moc nepil, ale stejně jsme chodili ven. A zbožňoval hazard. Když na to přišlo, moc se nekontroloval. Hrál blackjack a sázel na americký fotbal. Vsadil na cokoliv, co šlo. Byl jeden z největších gamblerů, co jsem kdy v životě viděl,“ má jasno Barnaby.

    Právě na americký fotbal sázel rváč spolu s Jágrem. „Všichni jsme tehdy měli svého bookmakera. V úterý jsme si vybrali výhry, nebo zaplatili dluhy ze sázek, tak to prostě fungovalo,“ říká Barnaby. V kabině Pittsburghu se za Jágrovy účasti prý hrál i poker, jedna hra klidně o 40 tisíc dolarů (v dnešním kurzu skoro milion korun). „Nikdo nechce prohrát takový balík. A když se vám to povede, může to ovlivnit váš výkon na ledě,“ uvědomuje si teď Kanaďan. „Ale co se hokeje týče, nenašli byste lepšího spoluhráče než Jagse. Po trénincích jsem často chodil k němu domů, jeho máma nám připravovala české jídlo,“ vzpomíná s úsměvěm.

    Jaromír Jágr v dresu Pittsburghu PenguinsFoto Profimedia
  • O Haškovi

    S Dominikem Haškem (57) se v Buffalu rozhádal v play off 1997. Brankář tehdy odstoupil kvůli zranění a následně se dostal do neslavné potyčky s reportérem, který napsal, že simuluje. Spoluhráči si nicméně mysleli totéž. „Hašek se na nás vykašlal, všichni jsme to věděli. Nebyl to dobrý člověk,“ napsal Barnaby, jenž »Dominátorovi« vyčítal i podíl na odstřelení kouče Nolana. Odpustit nedokázal ani po letech: „Ku*evsky ho nenávidím!“

    Dominik Hašek v dresu Buffala SabresFoto Profimedia
  • O Hlinkovi

    V Pittsburghu se Barnaby potkal najednou hned s deseti Čechy. Chodili spolu na pivo. Partu kolem Jágra, Straky nebo Langa si nemohl vynachválit. Ke kouči Ivanu Hlinkovi (†54) už tak blízko neměl. „Je bláznivé, že jsme v NHL hráli pod trenérem, co neuměl anglicky. Vypadal jako zábavný a do hokeje zapálený chlap, ale víc bych se naučil od japonské prostitutky než od něj,“ hodnotí příkře.

    Charismatický hokejový trenér Ivan Hlinka, šéf zlatého olympijského týmu z Nagana 1998Foto Pavel Mazáč (Sport)
  • Galerie

    Matthew Barnaby sepsal své vzpomínky na hokejovou kariéru.
    Matthew Barnaby sepsal své vzpomínky na hokejovou kariéru.

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###