Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Top 10 nejlépe placených fotbalistek na probíhajícím MS: Kolik bere Morganová a spol.?

Autor: TT
  • Pomyslnou bramborovou příčku obsadila dcera legendárního basketbalisty NBA – Trinity Rodmanová.

    Ve srovnání s mužskými kolegy není jejich mzda žádná velká hitparáda, přesto si profesionální fotbalistky přijdou na nemalé peníze. Renomovaný magazín Forbes nyní sestavil žebříček s podrobnostmi o roční gáži těch nejlepších z nich! Kolik tedy pobírá Alex Morganová a další hvězdné hráčky? A jak zásadní je rozdíl v platu oproti mužům?

  • 10. Sofia Huertaová

    Sofia Huertaová je 10. nejlépe placená fotbalistka!Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,8 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 0,5 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 1,3 milionů dolarů (cca 28,75 milionů Kč)

    Přestože v top desítce nejlépe placených fotbalistek převažují záložnice a hlavně útočnice, na našem seznamu nalezneme hned dvě hráčky z defenzivních řad. Jednou z nich je Sofia Huertaová, která hraje na pravém beku v týmu OL Reign v prestižní americké lize NWSL.

    Američanka dříve v mezinárodních soutěžích reprezentovala Mexiko, 15. září 2017 pak debutovala v ženském národním týmu USA. I kvůli svému původu spolupracuje s mexicko-americkými značkami, jako je například De La Viuda Hot Sauce či Siete Foods, díky nimž si přijde na 500 tisíc dolarů ročně. Se svým platem to dohromady činí 1,3 milionů dolarů, což znamená příjem v přepočtu 29 milionům korun českých za jednu sezónu.

  • 9. Rose Lavelleová

    Rose Lavelleová je 9. nejlépe placená fotbalistka!Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,8 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 0,6 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 1,4 milionu dolarů (30,95 milionů Kč)

    Rosemary Kathleen Lavelleová je další hráčkou seattlovského celku OL Reign. Její účast na světovém šampionátu ale byla ve velkém ohrožení! Americká záložnice byla v posledních letech limitována častými zdravotními komplikacemi, včetně zranění kolene z letošního jara. Když je ale 100% fit, o jejích fotbalových dovednostech není sporu.

    Bronzová olympijská medailistka z Tokia pak s roční gáží 0,8 milionů dolarů patří mezi nejlépe placené hráčky celé NWSL. Navíc propaguje výrobky Nike, Icy Hot a Chipotle, díky čemuž si přijde na pořádný balík peněz i mimo hřiště.

  • 8. Lindsey Horanová

    Lindsey Horanová je 8. nejlépe placená hráčka!Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,9 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 0,6 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 1,5 milionu dolarů (33,16 milionů Kč)

    Ze třiadvaceti členek amerického národního týmu je jediná, která hraje klubový fotbal mimo americkou národní ligu. Minulou sezonu strávila fotbalová záložnice na hostování v Olympique Lyonnais, kam letos v létě přestoupila natrvalo. V nejvyšší ženské soutěži Division 1 Féminine ve Francii dříve působila také v dresu Paris Saint Germain.

    Lindsey Michelle Horanová poté propaguje výrobky hned 8 různých společností, včetně debetních karet VISA, kofeinového nápoje Coca-Cola, třešňového džusu Cheribundi či herní konzole Microsoft Xbox. Její marketingové a reklamní aktivity ji do kasičky přinesou okolo 600 tisíc dolarů ročně, což z ní dělá v kombinaci s jejím platem 8. nejlépe placenou fotbalistu na planetě.

  • 5. - 7. Sophia Smithová

    Sophia Smithová se nachází na dělené 5. příčce v žebříčku nejlépe placených fotbalistek.Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,8 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 1,2 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 2 miliony dolarů (44,21 milionů Kč)

    Teprve třiadvacetiletá fotbalistka toho již na svůj věk stihla hodně! Se svým týmem Portland Thorns získala v loňském roce titul a byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou ligy. Stejně dobře se jí daří i v kalendářním roce 2023, kdy ve 13 ligových duelech nasbírala úctyhodných 10 branek.

    Americká útočnice je marketingově spojená se společnostmi Ally Financial a BioSteel, které pomáhá propagovat v reklamních spotech i na svém instagramovém profilu s více než 161 tisíci followerů. Podle SponsorUnited za poslední rok rapidně navýšila svůj dosah, kdy více než zdvojnásobila počet svých sledujících. Jméno Sophia Smithová tak začíná přitahovat mecenáše ve velkém a dá se tedy očekávat, že její výdělky půjdou v budoucích letech strmě nahoru.

  • 5. - 7. Julie Ertzová

    Julie Ertzová se nachází na dělené 5. příčce v žebříčku nejlépe placených fotbalistek.Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,7 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 1,3 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 2 miliony dolarů (44,21 milionů Kč)

    Na děleném 5. místě nalezneme také Julii Beth Ertzovou, defenzivně laděnou záložnici, která působí v kalifornském klubu Angel City FC. V zámoří je populární také proto, že je manželkou tight enda Zacha Ertze z Arizony Cardinals, kterému nedávno porodila syna Maddena. Po mateřské dovolené se vrátila zpět do akce letos v dubnu, přesto ji neminula nominace na ženské MS. Pyšní se poté sponzorskými kontrakty s firmami, jako je Subway, LaCroix a Spotify, u kterých si vysloužila přibližně 1,3 milionů dolarů.

  • 5. - 7. Crystal Dunnová

    Crystal Dunnová se nachází na dělené 5. příčce v žebříčku nejlépe placených fotbalistek.Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,7 milionu dolarů 
    • Výdělky mimo hřiště: 1,3 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 2 miliony dolarů (44,21 milionů Kč)

    Je považována za jednu z nejuniverzálnějších hráček ženského fotbalu. Crystal Dunnová v týmu Portland Thorns nastupuje jako záložnice, ale v barvách amerického národního týmu obvykle piluje postranní lajnu coby levý bek. Je tedy druhou obrankyní na tomto seznamu!

    Minulý ročník též vynechala kvůli porodu, kdy na svět rovněž přivítala syna stejně jako její týmová kolegyně. Těhotenství ji fotbalovou kariéru nikterak neomezilo, neboť se vrátila ve vrcholné formě.

    Crystal Alyssia Soubrier (rodným jménem Dunnová) byla v NWSL vybrána do týmu měsíce za duben a květen a za jednu sezonu si přijde na 700 tisíc dolarů. Její roční odměny ji pak vynáší okolo 1,3 milionů dolarů, kdy uzavřela dlouhodobé sponzorské smlouvy se společnostmi Nike, Frito-Lay, Mastercard a Therabody.

  • 4. Trinity Rodmanová

    Pomyslnou bramborovou příčku obsadila dcera legendárního basketbalisty NBA – Trinity Rodmanová.Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,8 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 1,5 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 2,3 miliony dolarů (50,74 milionů Kč)

    Pomyslnou bramborovou příčku obsadila dcera legendárního člena basketbalové síně slávy Dennise Rodmana jménem Trinity. Slavné příjmení této hráčce rozhodně neškodí, neboť ji přineslo dlouhodobé partnerství s půltuctem značek, včetně německého oděvního giganta Adidas.

    Geny slavného otce se nezapřou! Trinity Rodmanová zaujme i po sportovní stránce. Poté, co v roce 2021 vyhrála cenu pro nováčka roku NWSL, podepsala s týmem Washington Spirit čtyřleté prodloužení smlouvy s ročním platem 1,1 milionu dolarů. To je koneckonců největší kontrakt, který kdy byl uzavřen v historii celé soutěže. Do tohoto žebříčku však není započítán, neboť je platný až od roku 2024. Talentovaná útočnice se tak v příštích letech dost polepší!

  • 3. Alexia Putellasová

    Alexia Putellasová je dvojnásobná držitelka Zlatého míče a také 3. nejlépe placená fotbalistka planety.Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,8 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 3,2 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 4 miliony dolarů (88,43 milionů Kč)

    Není nijak překvapivé, že na stupínek vítězů vyšplhala španělská kapitánka Alexia Putellasová, elitní záložnice katalánského velkoklubu. Dvojnásobná držitelka Zlatého míče pro nejlepší fotbalistku světa (takzvaný Ballon d'Or Féminin) svými dovednostmi strčí do kapsy i některé své o poznání známější mužské kolegy. Boří všemožné rekordy v klubu i reprezentaci, ať už jde o počet odehraných zápasů či vstřelené branky. Za zmínku stojí, že třeba takový Iniesta ji označil za „modlu, která je nositelem hodnot Barcelony“.

    Alexia je navíc podle všeho druhou nejvlivnější ženou v rámci svého sportu, hned za krásnou Švýcarkou Alishou Lehmannovou. Jenom na Instagramu nasbírala přes tři miliony sledujících, v čemž se skrývá neskutečná síla. Tučné zisky ji zaručuje tucet dlouhodobých smluv o partnerství, kdy se například stala tváří obřích firem, jako je Nike, Allianz, Hublot nebo Lego.

    O její popularitě a celkovém významu v ženském fotbale svědčí také fakt, že byl o ni natočen dokumentární seriál „Alexia: Labor Omnia Vincit“, který vyšel v listopadu 2022 na VOD službě Amazon Prime Video.

  • 2. Megan Rapinoeová

    Megan Rapinoeová byla oceněna prezidentskou medailí svobody!Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,7 milionu dolarů 
    • Výdělky mimo hřiště: 6,3 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 7 milionů dolarů (154,75 milionů Kč)

    Třicetiosmiletá záložnice a útočnice se kromě střílení krásných gólů a připravování tutových šancí věnuje také celé řadě mimofotbalových činností všeho druhu. Megan Anna Rapineová je nefalšovanou žijící legendou nejen ženské kopané, ale také hnutí LGBTQ+ na podporu homosexuálů!

    Za svou práci v oblasti rovnoprávnosti byla jako teprve šestá sportovní osobnost ženského pohlaví v historii oceněna prezidentskou medailí svobody, kterou ji symbolicky předala současná hlava zámořské mocnosti Joe Biden. Od jeho předchůdce by se jí takové cti pravděpodobně nikdy nedostalo, neboť Donalda Trumpa hojně kritizovala za to, že se k lidem s jinou sexuální orientací chová jako ke vyhnancům. Za to dodnes sklízí chválu ze všech stran.

    Rapinoeová má také velkého obchodnického ducha, o čemž svědčí její podnikatelské aktivity a výdělky mimo hřiště. Převzala majetkový podíl ve startupu rostlinné stravy Happy Viking, který založila Venus Williamsová. V prosinci spolu se svou partnerkou Sue Birdovou, legendou WNBA, založila produkční společnost A Touch More, která úzce spolupracuje se společnosti Togethxr.

    Špičkovou fotbalistku pak sponzorují světoznámé značky, jako je Samsung či Nike, v jehož reklamě si zahrála se samotným Cristianem Ronaldem. Podle SponsorUnited měla nejvíce partnerských příspěvků na sociálních sítích ze všech hráček ženského fotbalu, díky čemuž v žebříčku od Forbesu obsadila 2. místo.

  • 1. Alex Morganová

    Nejlépe placenou fotbalistkou je Alex Morganová!Foto Profimedia

    • Plat v klubu: 0,8 milionu dolarů
    • Výdělky mimo hřiště: 6,3 milionu dolarů
    • Celkový roční příjem: 7,1 milionu dolarů (156,96 milionů Kč)

    Absolutní jedničkou v našem výběru je útočnice San Diego Wave –  Alex Morganová, jejíž výdělek z fotbalových i marketingových aktivit činil přes 157 milionů korun ročně. Sympatická brunetka oslňuje fanoušky nejen svými talentem a sportovními výkony, ale je oblíbená také pro své vzezření. Objevila se tedy na titulních obálkách hned několika prestižních časopisů, včetně Sports Illustrated, Elle, Vogue či Fortune.

    Pravděpodobně nejlepší fotbalistka světa má široké portfolio sponzorských smluv, ze kterých ji „tečou miliony“. Finančně těží ze spolupráce se značkami, jako je Hublot, Coca-Cola či Anheuser-Busch. Pro americko-belgický pivovarnický podnik pak natočila oblíbenou reklamu k příležitosti velkolepého Super Bowlu, ve které se objevila po boku legendární Sereny Williamsové a dalších světoznámých celebrit.

    Morganová je navíc úspěšnou podnikatelkou. Společně s dalšími sportovkyněmi, jmenovitě s Chloe Kimovou, Simone Manuelovou a Sue Birdovou, založila mediální společnosti Togethxr. Ta v současné době připravuje dokumentární cyklus o americkém výběru na MS pro streamovací službu Netflix, jehož premiéra se uskuteční už na podzim.

  • Muži versus ženy

    Rozdíl mezi platy fotbalistů a fotbalistek je enormní!Foto Koláž Blesk Sport

    Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Kylian Mbappé – každý z nich si v minulé sezoně přišel nejméně na 120 milionů dolarů, tedy v přepočtu na téměř 2,7 miliardy korun. To z nich dělá nejlépe placené fotbalisty současnosti! Oproti nim tak působí nejlepší hráčky jako chudé příbuzné, rozdíl je markantní. Ty finančně nejúspěšnější si ve stejném sledovaném období vydělaly pouhý zlomek toho, co „velká trojice“.

    Lépe, než nejlépe placená fotbalistka na světě, si vede i český hrotový útočník Patrik Schick. Ten si v loňském roce vydělal okolo 203 milionů korun, což je o circa 46 milionů více, než kolik si vydělala Morganová.

  • Sofia Huertaová je 10. nejlépe placená fotbalistka!
    Sofia Huertaová je 10. nejlépe placená fotbalistka!

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###