3. srpna 2023 • 13:00

TOP 10 nejbohatších sportovců: tenista v důchodu i boxer, vládnou fotbalisté

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • TOP 10 nejlépe vydělávajících sportovců světa. Kdo překvapil a kdo je na tom nejlépe?TOP 10 nejlépe vydělávajících sportovců světa. Kdo překvapil a kdo je na tom nejlépe?FOTO: koláž iSport.cz

    Dva nejlepší fotbalisté posledních několika let na špici tabulky TOP vydělávajících sportovců světa. Který z nich na tom byl v uplynulém roce lépe? A na kolik si přijdou golfisté ze saúdskoarabského projektu či tenista, který před rokem ukončil kariéru? Magazín Forbes sestavil žebříček 25 nejlépe vydělávajících sportovců světa (kompletní seznam najdete ZDE>>>). Výdělky se počítaly jako součet hrubých příjmů z mezd od klubu (případně prize money) a odměn od sponzorů. Částky jsou uvedeny za období od července 2022 do června 2023.

  • 10. Kevin Durant – 2 miliardy korun

    34 let / basketbal / Phoenix Suns

    Bývalá dvojka draftu NBA a dvojnásobný mistr soutěže s Golden State Warriors. Pohádkový kontrakt mu v minulé sezoně vynesl přes 44 milionů dolarů, druhou polovinu celkového ročního výdělku pak získal díky sponzorským smlouvám a vlastnímu podnikání. Je ambasadorem investičního portálu Coinbase a drží podíl ve Philadelphii Union, jež hraje MLS.

    Basketbalová hvězda Kevin DurantFoto Reuters

  • 9. Roger Federer – 2,1 miliardy korun

    41 let / tenis

    I přesto, že už se na okruhu ATP nějakou dobu nepohybuje, je legendární Švýcar stále nejlépe vydělávajícím tenistou planety. Elegantní sympaťák má totiž velmi lukrativní sponzorské smlouvy, namátkou třeba se značkou oblečení Uniqlo nebo hodinkami Rolex.

    Král se rozloučil. Legendární Švýcar Roger Federer završil kariéru na Laver Cupu v LondýněFoto Reuters

  • 8. Stephen Curry – 2,2 miliardy korun

    35 let / basketbal / Golden State Warriors

    Legenda Golden State Warriors drží v NBA historický primát v počtu nastřílených trojek. Dvakrát se stal nejužitečnějším hráčem celé ligy, kterou s Golden State opanoval celkem čtyřikrát. Je navíc úspěšným investorem a značný příjem mu vynáší i doživotní sponzorská smlouva se sportovní značkou Under Armour.

    Největší hvězda Warriors Stephen CurryFoto Reuters

  • 7. Phil Mickelson – 2,3 miliardy korun

    53 let / golf

    Golfista si na greenech díky projektu LIV golf přišel na drtivou část z celkového výdělku, sponzorské smlouvy totiž kvůli připojení k saúdskoarabské soutěži ztratil. Kapitána týmu Hy Flyers GC to ale mrzet nemusí, je totiž celkově druhým nejlépe vydělávajícím golfistou.

    Golfista Phil MickelsonFoto profimedia.cz

  • 6. Dustin Johnson – přes 2,3 miliardy korun

    39 let / golf

    Tím prvním je zeť Waynea Gretzkyho Dustin Johnson, jehož rovněž zlákaly finance Saúdů. Platí pro něj v bleděmodrém to stejné, jako pro Mickelsona. Kvůli jeho angažovanosti v Perském zálivu s ním rozvázal smlouvu například Adidas, ze sponzorských smluv tak příliš nevydělává. Koho by to ale mrzelo, když jsou odměny na greenech tak velké…

    Hvězdný golfista Dustin JohnsonFoto Reuters

  • 5. Canelo Alvarez – 2,4 miliardy korun

    33 let / box

    I v případě boxera platí, že jeho výnos zahrnuje z velké většiny odměna za zápasení. Mexičan vydělal především na titulovém duelu s Johnem Ryderem, který s přehledem zvládl. I on se však začíná angažovat mimo ring, investuje do nemovitostí a v rodném Mexiku plánuje otevřít až stovku benzinek.

    Boxer Canelo Alvarez (nalevo) zdolal v titulovém zápase Johna Rydera (napravo)Foto Profimedia.cz

  • 4. LeBron James – 2,6 miliardy korun

    38 let / basketbal / Los Angeles Lakers

    Nejlepší střelec historie NBA je i v osmatřiceti letech stále platným hráčem. Letos s Lakers dokráčel do finále konference, celou soutěž vyhrál celkem čtyřikrát a končit nehodlá. Má lukrativní smlouvu se značkou Nike a v roce 2021 vstoupil do Fenway Sports Group, která vlastní Boston Red Sox v MLB nebo Pittsburgh Penguins v NHL.

    Nejlepší střelec historie NBA LeBron James vyvrátil spekulace o konci kariéryFoto Reuters

  • 3. Kylian Mbappé – přes 2,6 miliardy korun

    24 let / fotbal / PSG

    Jediný sportovec pod třicet let v TOP desítce žebříčku. Útočník, momentálně rebelující v PSG, mohl mít v kapse i lukrativnější smlouvu, nabídku z Arábie ale v červenci odmítl. Z Paříže však téměř jistě odejde a nedá se čekat, že by chtěl z pohádkového platu ustoupit. Smlouvy s Electronic Arts a Nike jsou navíc jeho příjemným bonusem.

    Co bude dál s Kylianem Mbappém?Foto Reuters

  • 2. Lionel Messi – přes 2,8 miliardy korun

    36 let / fotbal / Inter Miami

    Letos v létě zamířil do slunné Floridy právě z PSG. Zlákal ho David Beckham, jenž Inter Miami vlastní. Messi nemá takový plat jako Mbappé, celkový příjem však výrazně navyšují sponzorské smlouvy. Má podíl z vysílacích práv Apple TV a je dlouhodobě hlavní tváří Adidasu. Start do MLS se mu navíc povedl na výbornou.

    Leo Messi v dresu Interu MiamiFoto Reuters

  • 1. Cristiano Ronaldo – téměř 3 miliardy korun

    38 let / fotbal / Al Nassr

    Nejvíce si v minulém roce vydělal legendární Portugalec. Právě on odstartoval odliv hráčů z Evropy do Arábie, a to když v zimě za dramatických okolností opustil milovaný Manchester United. Celková suma jeho výdělku bude v budoucnu ještě větší, v tomto žebříčku je totiž zaznamenaná pouze polovina jeho ročního platu, který má činit okolo 177 milionů dolarů (3,9 miliardy korun).

    Cristiano Ronaldo byl v minulém roce nejlépe vydělávajícím sportovcemFoto Reuters/Pedro Nunes

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud