15. srpna 2016 • 03:00

Bolt vládne všem! Fenomenální sprinter má zlato z Ria, ovládl stovku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Existují skvělí sprinteři. A pak je tu Usain Bolt. Jamajský fenomén opět dokázal, že v tuto chvíli nemá ve světě konkurenci. Tedy má, ale pravidelně ji poráží. Jako naposledy na OH v Riu, kde Bolt ovládl stovku a připsal si své sedmé olympijské vítězství. Výkonem 9,81 porazil druhého Američana Justina Gatlina (9,89).



Bolt zvítězil ve svém nejlepším letošním čase 9,81 sekundy. Gatlin, který vede tabulky této sezony výkonem 9,80, byl pomalejší o osm setin. Třetí skončil v osobním rekordu 9,91 mladý Kanaďan Andre De Grasse. Všichni tři medailisté si zopakovali umístění z loňského mistrovství světa v Pekingu.

Po závodu si Bolt svůj rekordní triumf užíval. Při vítězném kolečku mával do kamer, dělal tradiční vítězná gesta a fotil se s jamajskými fanoušky v ochozech. S kloboukem na hlavě a obrovským maskotem v rukách se vyfotil i se svými rodiči.

"Je to dobrý start do těchto olympijských her. Hodně lidí pochybovalo, ale mně se to podařilo. Jsem v lepší formě než v minulé sezoně," řekl Bolt bezprostředně po závodu.

Sprinter, který za týden oslaví třicáté narozeniny, získal sedmé olympijské zlato. Obhajoba ho čeká ještě na dvojnásobné trati a ve štafetě na 4x100 metrů.

Do historie se zapsal také jako druhý nejstarší olympijský vítěz stovky po Britovi Linfordu Christiem, kterému bylo při triumfu v roce 1992 v Barceloně 32 let.

Před olympijskými hrami nebylo jasné, v jaké formě Bolt po nedávných zdravotních problémech dorazí. Na dráze však opět kraloval, i když čas 9,81 je nejpomalejší, jakým kdy získal zlato na olympiádě či mistrovství světa.

Olympijský vítěz Usain Bolt slavil v Riu i s maskoty
Olympijský vítěz Usain Bolt slavil v Riu i s maskoty

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud