15. srpna 2016 • 18:50

Chceme viníka, hlásí manažeři Sáblíkové a počítají náklady

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Agentura Sport Invest Marketing chce najít konkrétního viníka v kauze neúčasti Martiny Sáblíkové v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Předseda představenstva David Trávníček v rozhovoru pro Radiožurnál připustil, že agentura, jež Sáblíkovou zastupuje, zvažuje i snahu o finanční odškodnění.



Trávníček se domnívá, že špatným výkladem pravidel je vinen jednoznačně Český svaz cyklistiky. Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Sáblíková žila dlouho v domnění, že si účast v Riu zajistila dvanáctým místem v časovce na loňském mistrovství světa. K tomu však potřebovala být kvalifikována i do závodu s hromadným startem.

Zvrat v případu nakonec nepřinesla ani žaloba ke zvláštní komisi Mezinárodní sportovní arbitráže a Sáblíková nemohla v Riu startovat.

Podle Trávníčka může za chybu cyklistický svaz, neboť je zodpovědný za realizaci kvalifikačních kritérií. Dnes proto požádal zástupce svazu o schůzku. "Abychom si ty věci řekli ideálně u kulatého stolu a dohodli se na dalším postupu. Podle prvních indicií proběhne ta schůzka nejdříve v září," uvedl Trávníček.

Vše o kauze Martina Sáblíková a LOH Rio 2016 čtěte ZDE »

Jasno má v tom, co bude po cyklistickém svazu požadovat. "Myslím, že na místě je určitě omluva, což už možná částečně nějakou formou proběhlo v médiích. Druhá věc je vyvození zodpovědnosti, ať už personální, nebo jakékoliv jiné. A to budeme chtít slyšet od předsedy svazu a generálního sekretáře. Myslím, že viníků je na svazu více, protože ten materiál určitě neměl studovat jen jeden člověk," řekl Trávníček.

"Pokud bych ale použil slova Martiny, která zazněla už i od některých zástupců svazu - ta situace se nesmí opakovat. Aby sportovec světové úrovně, držitel olympijských medailí a medailí z MS doplatil na špatnou interpretaci kvalifikačních kritérií a nevědomost," uvedl Trávníček.

Naznačil, že po konečném vyúčtování nákladů by mohla agentura požadovat i finanční náhradu. "Je ale otázkou, jak budeme postupovat. Jednou z prvních věcí, kterou Martina řekla, bylo to, že nechce, aby tento příběh měl nějakou právní dohru, soud, nebo tak něco," řekl Trávníček.

Pořád se s tím nesmířila

I proto nechtěl potvrdit, že se agentura vydá právní cestou. Uvedl však, že před OH se Sport Investu podařilo domluvit dvě sponzorské smlouvy, související s účastí Sáblíkové v Riu. Při její neúčasti vzaly za své. "Takže je tu i nějaká konkrétní újma, která se pohybuje v řádech set tisíc korun. A to je věc, kterou lze jasně doložit," uvedl Trávníček.

Domnívá se, že "zbytečná" cesta Sáblíkové do dějiště her měla smysl. "Absolvovali jsme několik schůzek před OH a shodli jsme že, že existuje šance, aby Martina na start nastoupila. Byla to pro Martinu dlouhá cesta v řádech let a nechtěli jsme to vzdát těsně před koncem na cílové pásce," řekl Trávníček, který byl přímo v Riu de Janeiro.

Minulý týden se z Brazílie společně vrátili. "Myslím, že se s tím Martina pořád nesmířila. Ta nálada je špatná a bude trvat měsíce, jestli na to kdy vůbec zapomene. Věřím ale, že na kolo nezanevře, jednou se na něj vrátí a v budoucnu se třeba pokusí startovat i v tom závodě s hromadným startem," uvedl.

Šéf cyklistického svazu Marián Štetina minulý týden v Riu řekl, že viníků je několik. "Vina svazu je jednoznačně tam, že nedementoval zprávy, které poskytoval někdo novinářům o nominačních kritériích na olympiádě. Ale podle mého názoru to, že svaz nedementoval tyto informace, nezapříčinilo, že Martina na olympiádě nestartuje," řekl Štetina.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud