Martin Hašek
25. února 2016 • 17:05

Výzva sportovních osobností: Zachovejte odvody z loterií na mládež

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle není skrytá past, ale přímá hrozba ztráty minimálně půl miliardy korun ročně pro český sport. V připravovaném zákoně o hazardních hrách, který má příští týden ve druhém čtení projednat Poslanecká sněmovna, chybí daňové asignace, jimiž loterijní firmy dosud prostřednictvím Českého olympijského výboru přispívaly především na platy mládežnických trenérů. Proto sportovci přicházejí s výzvou k záchraně českého sportu.



Slova ministra financí Andreje Babiše o šesti miliardách pro sport ročně díky změnám v loterijním zákoně stále slibně visí ve vzduchu. Několik dní před projednáváním loterijního zákona v Poslanecké sněmovně je však budoucnost nejistá a realita hrozí českému sportu významnou finanční ztrátou, která by přímo dopadla na tzv. kluky v trenkách, jak sportující mládež kdysi nazval bývalý ministr Marcel Chládek.

Nové znění zákona o hazardu, které má začátkem příštího týdne projednávat sněmovna, totiž odebírá Českému olympijskému výboru příspěvky loterijních firem. Ty od roku 2014 můžou 25 procent svých daňových odvodů poslat na účet ČOV, který jejich prostřednictvím látá díry v platech trenérů mládeže. Jen za roky 2014 a 2015 tímto způsobem přitekla téměř miliarda korun. A dalších 600 – 650 milionů má dorazit za letošní rok. Pak však hrozí utrum.

„Peněz na sport je drasticky málo a bude ještě hůř. Jsme přesvědčeni, že u nás mohou stejně jako v minulosti vyrůst skvělí hokejisté, atleti, fotbalisté, basketbalisté, tenisté, lyžaři a další. Musíme jim však poskytnout takové podmínky, aby jejich sportovní výchova probíhala pod vedením profesionálních trenérů,“ píše se ve výzvě, který podepsala jedenáctka významných sportovců v čele s hokejovým olympijským vítězem a bývalým poslancem Jiřím Šlégrem .

„Byl bych rád, aby začali vláda a páni politici brát sport vážněji než doteď, aby ho nedávali na druhou kolej,“ říká Šlégr. Právě hokej by na změnu zákona doplatil, protože program hojně využívá, na což dohlíží svazový manažer rozvoje Milan Hnilička. „Hodně se v tom angažuje. Myslím, že je důležité, abychom tohle neztratili,“ říká Šlégr.

Český sport dlouhodobě bojuje za růst podpory prostředků ze státního rozpočtu a lobbuje také za vytvoření samostatné rozpočtové kapitoly, případně ministerstva pro sport.

„Z praxe vím, že finance z loterijních výnosů, rozdělované mezi sportovní svazy cestou ČOV, mají velký význam v podpoře sportu mládeže a umožňují sportovním svazům, aby peníze cíleně a smysluplně využily,“ uvedl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor .

„Moc rád podpořím výzvu na zachování loterijních odvodů a navýšení financování sportu, především toho mládežnického,“ uvedl vodní slalomář Vavřinec Hradilek . Výzvu podepsal také Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz v jízdě na horských kolech.

„Naprosto souhlasím. Myslím, že je potřeba sport podporovat víc (jako ve vyspělých zemích) a ne se ubírat zcela opačným směrem!“ hřímá Kulhavý.

Kdo podepsal Výzvu?
Jiří Šlégr (olympijský vítěz a mistra světa v ledním hokeji, vítěz Stanleyova poháru),  Kateřina Emmons (olympijská vítězka ve sportovní střelbě)Jaroslav Kulhavý (olympijský vítěz, mistr světa a vítěz Světového poháru v jízdě na horských kolech), Martin Doktor (dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice), Josef Dostál, Daniel Havel, Jan Štěrba, Lukáš Trefil (olympijští medailisté v rychlostní kanoistice),  Martin Fuksa (mistr světa a Evropy v rychlostní kanoistice), David Svoboda (olympijský vítěz v moderním pětiboji),  Tomáš Verner (mistr Evropy v krasobruslení)

 

VÝZVA SPORTOVCŮ A PŘÁTEL SPORTU K POLITIKŮM ČESKÉ REPUBLIKY

My, sportovci níže podepsaní, vyzýváme k záchraně českého sportu. Peněz na sport je drasticky málo a bude ještě hůř. Jsme přesvědčeni, že u nás mohou stejně jako v minulosti vyrůst skvělí hokejisté, atleti, fotbalisté, basketbalisté, tenisté, lyžaři a další.

Musíme jim však poskytnout takové podmínky, aby jejich sportovní výchova probíhala pod vedením profesionálních trenérů, aby si kluby mohly dovolit najímat ty nejkvalitnější z nejkvalitnějších.

Jen tak se v budoucnosti dočkáme dalších úspěchů z olympijských her nebo mistrovství světa. Více peněž na sport, zejména na děti a mládež, pomůže pokračovat v tom, co se již pozvolna začíná měnit. Zvýšení prostředků na sport, trvalé zřízení samostatné sportovní kapitoly ve státním rozpočtu, důstojná a stabilní státní správa v této oblasti s případným zřízením vlastního ministerstva a především zachování už třetím rokem skvěle fungujících tzv. loterijních odvodů na sportování mládeže je v tuto chvíli klíčové pro další nastavení systému výchovy sportovců.

Vždyť sport v dětech utváří charakter, vnímání fair play, formuje jejich vztahy k okolí a především má pozitivní vliv na jejich zdraví. Z loterijních prostředků svazy financují platy tisíců trenérů.

Vždyť loterie všude ve světě byly a jsou tradičním a přirozeným zdrojem pro projekty zaměřené na rozhýbání mládeže.Už nyní jsme o jednu generaci mladých sportovců přišli. Nesmíme přijít o další jen proto, že sport je politiky vnímán až jako druhotná záležitost, kterou není nutné systematicky a stabilně finančně podporovat.

Proto apelujeme právě na politiky: změňte přístup k zdravému životnímu stylu občanů České republiky a tudíž ke sportu jako jeho základu. A především dejte dětem více peněz a nastavte systém financování sportu tak, abychom o peníze nemuseli prosit každý rok zas a zas. Jsme si jistí, že zlepšení financování sportu pomůže ochránit naši mládež před civilizačními závislostmi, jako jsou alkohol, drogy nebo kouření, a dalšími vážnými chorobami způsobenými nedostatkem pohybových aktivit.

Věříme, že tato výzva se setká se souhlasem veřejnosti a celého sportovního prostředí, a děkujeme, že naši výzvu politici vyslyší.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud