4. ledna 2023 • 15:15

“Perfekcionismus může vést k vyhoření,” STYKO rozebral psychologickou stránku CS:GO

Autor: Kateřina Sauerstromová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Negativní důsledek profesionálního hraní, o kterém se tolik nemluví. "Je nemožné hrát konstantně bez chyb v FPS hře s deseti dalšími lidmi na serveru. Snaha o perfekcionismus vede k nespokojenosti, která může skončit vyhořením,” popisuje slovenský hráč vlastní zkušenost.



Chyby patří ke hře

Martin “STYKO” Styk, aktuálně působící v týmu Apeks, se na scéně profesionálního Counter-Striku pohybuje více než deset let. Na základě bohatých zkušeností radí ostatním hráčům aby se nehonili za dokonalostí, protože se jim to může v krátkodobém i dlouhodobém horizontu vymstít.

“Během své kariéry jsem se snažil hrát ´bezchybný´ Counter-Strike, dokonce si vzpomínám, jak jsem na to dříve býval pyšný. Po mnoha úvahách a zpětné vazbě jsem změnil názor a zde jsou důvody proč si myslím, že je to pro mladé hráče nebezpečné,” otevírá silné téma na svých sociálních sítích.

Sebedůvěra je klíčem k úspěchu

Ostřílený puškař vysvětluje důležitost sebedůvěry, kterou lze přehnaným perfekcionismem ztratit. Pokud se hráč snaží hrát bezchybně jako podle učebnice CS:GO, může o své hře začít pochybovat. K dosažení nejvyšší úrovně je bezesporu nutná disciplína, Counter-Strike se ale často opírá o vítěství AIM duelů, kde je důležité hrát s jistotou.

Na závěr svého příspěvku přidal několik symptomů, které mají nebezpečný perfekcionismus předpovídat:

  • Když uděláte chybu, máte problém obnovit mysl a odprostit se od ni
  • Všechny chyby vám přijdou stejné
  • Neuznáváte svůj pokrok
  • Často se srovnáváte s ostatními
  • Máte pocit, že nic není dost dobré

Deprese, úzkost a nespavost

Syndrom vyhoření není v esportu nic ojedinělého, už v roce 2020 popsal svou negativní zkušenost i Andreas "Xyp9x" Højsleth. Dánský hráč, přezdívaný “clutch minister”, trpěl nespavostí a migrénami, kvůli kterým si musel dát od hraní pauzu. “Je důležité vnímat, co vám říká vaše tělo,” popsal tehdy Xyp9x, který byl přesvědčen, že kdyby s problémy pracoval dříve, mohla být jeho zdravotní pauza kratší o několik měsíců.

Podobnou zkušeností si prošel i sniper Nikolai “dev1ce” Reedtz. “Zaznamenal jsem několik signálu že se můj stav zhoršuje, ale zanedbával jsem se a pokračoval dál. Moc jsem nespal a začal jsem mít panické záchvaty a úzkost. Nakonec jsem musel přijmout co se děje a dát si pauzu,” popsal dev1ce.

STYKOVA osobní zpověd poukazuje na problém, se kterým zdá se mnohdy neumí pracovat ani hráči té nejvyšší úrovně. Jeho vhled do problematiky může pomoci hráčům všech úrovní rozeznat symptomy včas a zastavit blížící se psychické potíže.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud