22. května 2019 • 18:27

Plzeň vstoupila do eSportu. Hrát za ni bude vítěz iSport LIGY a iSport Cupu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeňský fotbalový tým dnes vstoupil do světa eSportu, tedy virtuálního fotbalu. Představil novou posilu konzolových her, údajně nejlepšího hráče takzvané FIFA sekce v ČR, dvacetiletého Lukáše Poura, který je známý pod přezdívkou T9Laky, který ovládl dva turnaje pořádané deníkem Sport (iSport LIGA a iSport Cup). S Viktorií budou spolupracovat ještě další špičkoví hráči z neziskové herní organizace Inaequalis (INAE).  T9Laky si hned zahrál na playstationu s Janem Kopicem, který má jako další viktoriáni konzolové hry v oblibě.



"Díky tomu, že se povedlo podepsat toho nejlepšího hráče v Česku, tak budeme i v konzolových hrách určovat trend a budeme také na tomhle poli patřit mezi nejlepší," uvedl Šádek. Plzeňský klub zahájil spolupráci s INAE letos v lednu. "Viktoria vidí v tomto prostředí potenciál. Můžeme oslovit řadu našich příznivců, získat nové a s našimi fanoušky propojit také partnery klubu," řekl Šádek.

Součástí nového projektu budou propagační akce a aktivity pro fanoušky. Klub bude mít také vlastní Twitch kanál, na němž bude T9Laky komentovat svá víkendová utkání a instruktážní videa a bude učit nové hráče.

T9Laky už v dresu Viktorky vyhrál v dubnu finále iSport LIGY. V prosinci zase dominoval na iSport Cupu.

"Ve FIFA sekci je teď v České republice dvanáct klubů, ze známých je to Sparta, která má dva hráče, Teplice se čtyřmi a Plzeň má aktuálně čtyři hráče a další vychováváme," řekl Jan Pašek, prezident INAE, která má aktuálně nejvyšší počet virtuálních hráčů v ČR a na Slovensku.

V sekci jsou dále AS Trenčín a další organizace zaměřené na prolínání virtuálního a reálného sportu. Podle Paška se INAE nesnaží bojovat s dnešním trendem mobilů, tabletů a počítačů, ale hledá pro děti a mládež rovnováhu mezi eSportem a tradičním sportem. Každý hráč musí dodržovat kodex slušného chování a vystupování.

Dále jezdí podle Paška čeští hráči na evropské soutěže, například do Německa a Polska. "Kvalifikace se hraje většinou na dálku a finále pak třeba v Londýně," uvedl. Na turnajích si mohou přijít na pěkné peníze. V poslední kvalifikaci vyhrál T9Laky 20.000 Kč a finále bude o 100.000 Kč. "Hodně kluků hraje aktivně fotbal, já už od čtyř let za Dolní Počernice," řekl T9Laky. V zahraničí se konzolovými hrami mladí uživí.

Inaequalis podle Paška vznikla v roce 2011 jako útočiště pro všechny slušné hráče všech úrovní. O čtyři roky později založila neziskovou organizaci, která se je snaží sdružovat a vštěpuje jim hodnoty fair play a pomáhá je chránit ve virtuálním světě. Nepodporuje násilné hry.

Vše o iSport LIZE čtěte ZDE >>>

Staň se mistrem CZC.cz iSport LIGY Staň se mistrem CZC.cz iSport LIGYFoto Sport

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud