22. března 2022 • 13:00

Neporažení T1. Vděčí za to legendárnímu Fakerovi a jeho "dětem"

Autor: Jan Hrušovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle ještě nikdo nedokázal. League of Legends tým T1 proletěl základní částí korejského šampionátu LCK bez ztráty jediného zápasu. Tak skvělý a perfektní split tato asijská země dosud nezažila.



V jiných regionech jsme stejnou statistiku už viděli. V roce 2015 se to v jarní částí EU LCS (předchůdce evropského šampionátu LEC) povedlo mužstvu fnatic. Minulý rok v létě byl neporaženým tchajwanský tým PSG.Talon v jihovýchodní Asii. V korejské lize je však T1 prvním celkem, kterému se takový kousek povedl.

Mezi jednotlivými regiony je sice podstatný rozdíl v hracím systému. Například evropská soutěž LEC se hraje formátem BO1 s odvetným zápasem, zato LCK má formát BO3. V Evropě tak týmy mají šanci se z porážky se svým sokem oklepat a za několik týdnů mu vše vrátit s úroky.

To korejská liga nenabízí, po prohrané hře musíte rychle přepnout a soustředit se na odvetu. Přesto v základní části LCK vždy nejlepší tým alespoň jednou prohrál.

T1 už na začátku března překonal svůj rekord z roku 2015. Tehdy hráči T1 s legendárním korejským midařem Fakerem vyhráli 14 utkání v řadě. V patnácté hře však padli. Letos neprohráli ani jednou a znovu u toho byl I "Faker" Sang-hjok.

Jenže tenkrát byl sedmnáctiletým mladíkem a teenagerem, před nímž je velká budoucnost. Nyní je Fakerovi 25 let, ve světě esportu už patří k veteránům a v sestavě T1 je suverénně nejstarším hráčem.

Jeho spoluhráči Zeusovi je 18 let, Onerovi s Keriou je 19 let, jediný Gumayusi má věk začínající dvojkou, když je o pět let mladší než Faker. Korejský midlaner tak není jen super výkonným členem sestavy, ale také mentorem a jasným vůdcem.

Poslední dva roky se totiž Faker několikrát ocitl mimo sestavu. Mužstvo T1 zkoušelo stárnoucího borce nahradit mladou krví, ale nepřinášelo to dlouhodobý úspěch. A tak na to vedení korejského klubu šlo jinak a před sezónou 2022 si řeklo, že kolem legendy nechá zazářit mladé a nadějné borce.

Po jarním splitu můžeme říct, že strategie teenageři vedle veterána slaví úspěch. A meme „Faker a jeho děti“, které kolovalo na začátku sezóny jako vtípek, se proměnilo v realitu.

Kde tahle famózní jízda T1 skončí? Kdo ví, mužstvo teď čeká na svého semifinálového soupeře, který vzejde z duelu DWG KIA vs. Fredit BRION. Napovědět však může návrat v čase. Když hráči T1 (tehdy ještě pod názvem SK Telecom T1) zaznamenali rekordní šňůru 14 zápasů bez prohry, tak následně ovládli letní split korejského šampionátu a poté se stali mistry světa.  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud