Richard Šíma
27. listopadu 2013 • 20:51

FANLIGA: Baránek se stal oporou zadních řad Baníku. Ve dvaceti letech!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Účastníci fotbalové Fanligy by měli zpozornět. Na trhu je k mání pozoruhodný artikl. Je jím ostravský stoper Jan Baránek. Je mu teprve dvacet let a má minimum zkušeností, proto je na fanligovém trhu velmi laciný. Ale v posledních zápasech odvádí mimořádné výkony. I díky němu udržel Baník v posledních dvou zápasech čisté konto.



Tytam jsou, alespoň prozatím, časy z první části podzimu, v níž kráčel Baník od debaklu k debaklu. Třikrát za sebou prohrál 0:4, vzpomínáte? Dvacetiletý Baránek u toho však nebyl. Když se ostravský trenér Martin Svědík snažil vymyslet, jak sérii debaklů utnout, vsadil právě na zcela nezkušeného stopera. A neprohloupil. Baránek zažívá skvělý start do profesionální kariéry.

Pro úplnost, svůj ligový debut si odbyl už v minulé sezoně, v níž nakonec nasbíral tři ligové účasti na hřišti. Letos na podzim se ale z náhradníka proměnil v hráče základní sestavy. A velmi potřebného.  

Ne že by okamžitě po jeho zařazení do sestavy přestal Baník dostávat góly, ještě na Spartě vyfasoval další čtyřku. Ale v posledních zápasech se něco zásadně mění. Ostravané zacelili obranu, jíž vedle druhého stopera Michala Frydrycha vévodí právě syn někdejšího hráče Vítkovic, Baníku a Opavy. Už dvakrát za sebou nedostal Baník ani gól. A před tím dvakrát v řadě pouze jeden.

Jan Baránek je ve dvaceti letech oporou zadních řad Baníku Jan Baránek je ve dvaceti letech oporou zadních řad BaníkuFoto Michal Beránek (Sport)

Do Baníku přicházel Jan Baránek v žákovských letech z Dolního Benešova jako ofenzivní záložník. „Ale velice rychle jsme pochopili, že z něj bude buď defenzivní záložník, nebo velmi dobrý stoper. A to se nyní potvrzuje,“ říká Verner Lička, někdejší generální manažer Baníku.

„Takže mě nepřekvapuje, že se stal pro Baník velmi potřebným a výborným obráncem. Jen jsem přece jen neočekával až tak rychlý a přímočarý růst. Myslel jsem, že jeho výkonnostní vzestup bude o něco volnější,“ přiznává Lička.

Jaké jsou největší přednosti mladičkého stopera? „Kromě fyzických předpokladů, které jsou u něj nezpochybnitelné, je to skutečnost, že to má v hlavě navzdory velmi nízkému věku skutečně srovnané. Mentálně je velmi odolný. On jde na hřiště a nemyslí na to, jestli něco pokazí nebo jestli mu třeba něco nevyjde. On tam jde hrát fotbal. Žádné postranní myšlenky. A na hřišti je to znát, působí vyzrále, přestože zkušenosti teprve sbírá,“ vypočítává Lička.

Chybějící zkušenosti se občas mohou projevit jinde. Třeba když se dostane do zakončení. „V posledním utkání proti Teplicím měl po Kukecově přímém kopu velkou šanci,“ připomíná Martin Svědík, trenér Baníku. „Zkušenější hráč si v takovém vypjatém momentě většinou poradí. Honza tu šanci neproměnil. Bohužel, to je daň za mládí, já to tak beru. Jsem rád, že Honzu v mužstvu mám,“ uzavírá Svědík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud