Jan Vacek
25. října 2017 • 13:50

Sparta už má opěrné body! Rosický hraje a vyčnívá, z Hovorky je šéf

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sobotní triumf 3:0 v Jablonci jako všelék na sparťanské strasti? To by byla naivní představa. Letenští mají dál problémů nad hlavu, z posledních dvou ligových střetů, byť ten s Plzní prohráli, ovšem můžou čerpat naději. Pražané si totiž krůček po krůčku začínají budovat opěrné body. Ty představují hráči, kteří se v posledním období vnořili do dobré formy. Stále jich není dost, oproti úvodu sezony je to ale zřejmý posun vpřed.



Sparta šla do sezony psychicky nepřipravená. Prakticky nikdo z hráčů nevykazoval konstantně vysokou výkonnost. I proto Pražané záhy vypadli z evropských pohárů a v lize rozdávali body po hrstech. Nic na tom neměnily ani neustálé rošády ve složení týmu a zkoušení různých variant.

Letenští neměli hráče, o kterého by se mohli opřít. Nenašel se nikdo, kdo by v těžkých časech naložil tým na záda a pronesl ho za lepšími zítřky.

To se ovšem během října začíná měnit. Duely s Plzní a v Jablonci ukázaly u některých hráčů výrazné zlepšení. Platí to především pro gólmana Martina Dúbravku, stopera Davida Hovorku a útočníka Josefa Šurala, jenž pod Ještědem zazářil hattrickem.

K tomu lze přičíst i Tomáše Rosického. V jeho případě ani tak nejde o úroveň formy, ale o prostý fakt, aby byl zdravý a schopný pravidelně nastupovat. To se nyní děje. „Zápas od zápasu se zlepšujeme. To, že mužstvo podává stále lepší výkony, je pro nás nesmírně důležité,“ chválil v sobotu Stramaccioni.

Další příležitost bude mít letenský soubor už dnes v osmifinále MOL Cupu proti Baníku Ostrava (17:00 ONLINE na iSport.cz).

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Hráči Sparty s aktuálně nejlepší formou
Martin Dúbravka (zápasy: 7, minuty: 630)
V letenském klubu prožil hodně turbulentní start. Nevyšel mu hned první duel na hřišti Crvene Zvezdy Bělehrad, nepřesvědčil ani v lize proti Bohemians. I proto ho do role čekatele odsunul Tomáš Koubek. Po jeho odchodu je však neotřesitelnou jedničkou. Dúbravka Spartu drží, vyzařuje z něj jistota. Navíc vyniká ve hře nohama.
David Hovorka (zápasy: 7, minuty: 630)
Okamžitě po vyléčení vleklého zranění kolena skočil do základní sestavy a pevně se v ní zabydlel. Je to přirozený lídr, na hřišti diriguje nejen své parťáky v zadní linii, ale celé mužstvo. Někoho takového kouč Andrea Stramaccioni na trávníku potřeboval. Hovorka je navíc konstruktivním stoperem, z jeho přesné rozehrávky Sparta těží.
Josef Šural (zápasy: 8, minuty: 439)
Úvodem sezony se protrápil, víc času strávil mezi náhradníky než na hřišti. Ve šlágru proti Plzni se ještě herně trápil, z jeho výkonu ovšem čišely nasazení a entuziasmus. V Jablonci už přidal zásadní nadstavbu, hattrick na půdě neoblíbeného soupeře je toho důkazem. Šural získal sebevědomí, které je pro jeho hru nezbytné.
Tomáš Rosický (zápasy: 8, minuty: 367)
U Rosického nejde ani tak o formu jako spíš o to, aby byl schopný pravidelně nastupovat. To se nyní děje, za podzim stihl už osm ligových duelů. Sice zklamal v bitvách na Slavii a Dukle, jinak ovšem Spartě vždycky pomohl. V zápasech ční nad ostatními, hraje přímočaře, spoluhráče zásobuje kolmými přihrávkami. Potvrzuje svou unikátnost.

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Sparta 0:3. Výhru zařídil Šuralův hattrick
Video se připravuje ...

Jablonec - Sparta: Považanec daroval Šuralovi hattrick – Sparta vede 3:0
Video se připravuje ...

Sparta - Karviná: Jako v pohádce! Rosický si ve vápně našel míč a Sparta vede 1:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud