Jan Podroužek
12. ledna 2018 • 17:30

Slavia pod Trpišovským: Mešanovič povýší, Stoch musí být účelnější

Vstoupit do diskuse
0
  • Na jaké hráče se ve Slavii může spolehnout nový trenér Jindřich Trpišovský?Na jaké hráče se ve Slavii může spolehnout nový trenér Jindřich Trpišovský?FOTO: Koláž iSport.cz

    Fotbalisté Slavie už na kondičním soustředění ve Španělsku poznávají, jak náročný je trenér Jindřich Trpišovský. Nový kouč, který si potrpí na fyzičku, tvoří svou kostru „sešívaných“, což prokázal už v prvním přátelském utkání, do kterého Slavia vyběhla v rozestavení 3-5-2. Deník Sport se proto pokusil rozkastovat současný kádr „sešívaných“ podle přizpůsobivosti novému hernímu stylu.

  • Okamžitý spoleh

    Gólová radost střelce Jaromíra Zmrhala a jeho spoluhráče Jana BořilaFoto Michal Beránek (Sport)

    Zápasy/vstřelené góly: Jan Bořil 22/0, Jaromír Zmrhal 23/3, Jan Sýkora 16/1, Muris Mešanovič 7/0, Tomáš Souček 24/2, Milan Škoda 21/9, Josef Hušbauer 21/4, Mick van Buren 26/4.

    Hráči, na něž se Jindřich Trpišovský může téměř okamžitě spolehnout. Dost z nich zná už ze svých minulých působení, třeba Josefa Hušbauera z mládeže Sparty, Jana Sýkoru a Tomáše Součka ze Slovanu Liberec, kam chtěl třeba i Micka van Burena.

    Ostatní mají předpoklady pro dobrou práci v novém náročném pojetí fotbalu. Třeba Jan Bořil s Murisem Mešanovičem díky své urputnosti a připravenosti, Jaromír Zmrhal díky tahu na bránu, Milan Škoda jako klíčový kapitánský prvek v celém mužstvu. Není to tak, že se všichni můžou těšit na základní sestavu, nicméně z celého kádru Slavie by měli mít nejmenší problémy najet na Trpišovského herní model.

    Jestli se zdá být z hlediska náročnosti překvapivé třeba jméno Hušbauera, odpověď se nabízí už z působení 41letého kouče ve Slovanu. I tam totiž v sestavě používal typově podobného Miloše Bosančiče, Hušbauer je přitom pohyblivější a pracovitější do defenzivy než kreativní Srb. Sýkoru plánuje Trpišovský upíchnout na kraji obrany, kde ho používal i ve Slovanu, a kde se vyhrál do reprezentace.

    Bořil: První trénink měl po řízcích a salátech slušné tempo
    Video se připravuje ...

  • Na dobré cestě

    Slávista Michael Ngadeu v souboji s Janem HolendouFoto Michal Beránek (Sport)

    Zápasy/vstřelené (obdržené) góly: Jakub Jugas 27/0, Eduard Sobol 20/1, Michal Frydrych 21/3, Simon Deli 13/0, Michael Ngadeu 20/1, Přemysl Kovář 5/3, Danny 18/2.

    U všech zmíněných jsou různé nedostatky, které budou během zimy muset odstranit, ale všichni by měli být na dobré cestě. Eduard Sobol by herně zapadl, ovšem z hlediska budoucnosti v klubu může vypadávat z plánů, protože k jeho hostování není vyjednána opce, a kdyby ho Slavia přece jen chtěla koupit, říká se, že by musela vyndat kolem pěti milionů eur. Tím vše padá.

    Simon Deli a Michael Ngadeu potřebují jednoznačně zapracovat na spolehlivosti v rozehrávce, tu zejména druhý často kazí. Jakub Jugas, Michal Frydrych a dokonce i Danny, u něhož to může znít překvapivě, vykazují buď velmi slušné fyzické testy na začátku zimní přípravy, nebo jsou ze své podstaty pro náročné pojetí hry dobře stavění.

    Obrovská hádanka bude ve Slavii post brankáře, protože klub nehodlá vykupovat z Liberce celkem prověřeného Ondřeje Koláře, za něhož si prý na severu říkají až o čtyřicet milionů korun. Zdá se, že by se mohl pod novým realizačním týmem vytáhnout zkušený Přemysl Kovář, kterého už mnozí fanoušci překřtili na šéfa kotle.

    Jeho hbitost a slušná hra nohama se může hodit při tom, jaký důraz dává Trpišovský na rozehrávku od gólmana.

    Nový kouč Slavie Trpišovský: Chci se přiblížit totálnímu fotbalu
    Video se připravuje ...

  • Se zásadními nedostatky

    Miroslav Stoch zápas nedohrál, v poločase střídalFoto Dominik Bakeš / Sport

    Zápasy/vstřelené (obdržené) góly: Jan Laštůvka 23/15, Tomáš Necid 17/8, Miroslav Stoch 21/0, Jakub Hromada 10/0.

    Nejsou ani zdaleka odepsaní, ale budou mít co dělat přesvědčit nový realizační tým, aby je poslal na hřiště. Nejvíc asi zaráží umístění Miroslava Stocha a Tomáše Necida. Stoch má obrovské slabiny při hře bez balonu, jakmile ho nemá, automaticky vypadává ze hry. Minimálně se zapojuje do bránění, vypadává tak z herních situací, při nichž je důležité, aby všichni hráči do důsledku plnili své pokyny.

    Navíc úplně účelná není ani jeho hra s míčem, za zápas bývá sice nejčastějším střelcem týmu, ale rány mu létají všude možně. Necid se v červenobílém dresu za podzim sice osmkrát prosadil a stal druhým nejproduktivnějším hráčem mužstva, ale ve srovnání s Milanem Škodou například neunavuje a nerozhazuje tak výrazně obranu soupeře.

    Jan Laštůvka sice držel celou první část sezony post jedničky, ale i s odhlédnutím od individuálních chyb v závěru podzimu nezvládal tak dobře dirigovat obranu a chybí mu i lepší rozehrávka, na níž bude nový realizační tým hodně lpět.

    TOP 5 gólů Slavie: Když Hušbauer přihrává a Škoda střílí
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud