Jan Podroužek
16. ledna 2018 • 13:35

Šenkeřík nastartoval mladý talent. Byl v Galatasarayi, chtějí ho v Plzni

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahal ho z postele i v šest ráno. Jenže ne budík, ale jeho svěřenec, sedmnáctiletý talentovaný hráč Slavie Jan Pek. Zdeněk Šenkeřík, bývalý útočník „sešívaných“, se před rokem zavázal, že mladému chlapci pomůže s motivací a s tréninkem, individuálně ho připravoval. Teď má Pek za sebou stáž v Galatasaray Istanbul a podepsat ho chtějí kluby v Německu nebo prý i Viktoria Plzeň.



Pochází ze Sokolova. S bráchou Ondřejem začínali v tamním Baníku. Oba o pár let později skončili ve Slavii, a oba se dost možná brzy zase sejdou ve Viktorii Plzeň...

„Ondru v lednu 2008 oslovila Slavia, tak to vzal a začal dojíždět autobusem do Prahy na tréninky a zápasy,“ vzpomíná otec Pavel Pek.

A o čtyři měsíce později přišel za rodiči i mladší Jan. „Když může dojíždět brácha, tak já taky,“ oznámil jim, a v přípravce červenobílých nastoupil taky.

Rodině to změnilo život, matka Soňa vozila kluky ze Sokolova do Karlových Varů na autobus do Prahy, tam je zase vyzvedával otec Pavel, který pracuje v hlavním městě a hodil je zpátky domů. Takhle třikrát týdně plus víkendy na turnajích. „Převrátilo nám to směr a režim dosavadního života,“ říká táta obou kluků.

Jenže později se starší syn Ondřej nechal přetáhnout blíž k domovu do Viktorie Plzeň a Honza, který zatím stále zůstává ve Slavii, motivačně a fotbalově uvadá. „Jsem už v dorosteneckém věku, ale chybí mi to posouvání směrem do dospělého fotbalu. Už ve Slavii ani nechci být, lidsky ani fotbalově,“ vyznává se Honza.

Uprostřed talent Slavie Jan Pek, vpravo Zdeněk ŠenkeříkFoto archiv Zdeňka Šenkeříka

Před více než rokem se proto ozval Zdeňkovi Šenkeříkovi. Chlap se dvěma tituly se Slavií a zkušenostmi z turecké i norské ligy se dal po kariéře na individuálního trenéra, a teď měl pomoct nadějnému klukovi, který měl pocit, že stagnuje.

„Upadal, měl chvilky, kdy na něm demotivace byla opravdu znát. Ale jeho chuť to zlomit byla obrovská, občas mi volal i v šest ráno, že chce jít trénovat,“ vypráví se smíchem Šenkeřík o Pekovi.

Rok ho připravoval, technicky a kondičně nad rámec tréninků ve Slavii. A minulý týden ho vzal dokonce na stáž do Galatasaraye Istanbul. „Měl to být takový vrchol naší spolupráce, aby Honza viděl, že někam směřuje a hlavně mu to může pomoct psychicky,“ vysvětluje Šenkeřík.

Přes svého bývalého kolegu, jehož potkal při angažmá v Malatyasporu, zařídil krátký pobyt v jednadvacítce tureckého obra. Pek tam trénoval od středy do neděle každý den, odehrál i modelové utkání.

„Byl trochu překvapený z rychlosti fotbalu, ale trenéři i ostatní kluci ho chválili. I přes jazykovou bariéru dobře chápal jednotlivá cvičení, rychle zapadl a zvykl si na to tempo i přesto, že je o tři roky mladší než ostatní,“ popisuje Šenkeřík.

„Zanechalo to ve mně obrovský dojem, vyhovoval mi i styl fotbalu, jaký se tam snaží do hráčů dostat, kombinační hru. Mám pocit, že jsem chytil druhý dech,“ usmívá se mladý střední záložník.

Stáž Pekovi teď končí. Vrátí se zpátky do Česka, ale ve Slavii už téměř jistě pokračovat nebude. V mateřském klubu nehraje na své pozici, spíš zkraje, navíc občas z vedení slýchá uštěpačné poznámky, že jeho brácha zdrhnul do konkurenční Viktorie Plzeň. Zájem prý mají kluby z Německa a právě i Viktorka.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud