Jakub Dvořák
17. ledna 2018 • 04:59

Vaclík: Janko? Basilej ho lépe využila. Sparta musí chtít hladové hráče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva roky spolu byli spoluhráči v kabině Basileje. Tomáš Vaclík branku hlídal, Marc Janko se do ní strefoval. Celkem vytáhlý rakouský útočník ve švýcarském klubu nastřádal 34 gólů. Navázat na svou produktivitu však ve Spartě nedokázal a po půl roce si hledá nové angažmá. „Přitom jeho herní projev se neměnil, hrál stejně jako u nás. Jen jsme našli lepší recept na to, jak ho využít,“ řekl pro iSport.cz český reprezentační brankář.



Před sezonou dorazil na Letnou s velkou pompou. Přišel střelec, měli fanoušci Sparty jasno. Aby ne. 196 centimetrů vysoký Rakušan střílel góly takřka ve všech klubech, kde působil. Jen v rudém dresu se jeho produktivita zasekla. Navíc fanouškům vadilo, že na hřišti neodevzdává stoprocentní výkony.

 „Co jsem se četl, tak se Markovi vyčítalo, že neběhá a moc nepomáhá týmu, ale na druhou stranu, on hrál takhle i u nás. Co jsem měl možnost vidět, tak jeho herní projev se vůbec nelišil. Hrál stejně jako u nás,“ říká Jankův bývalý spoluhráč Tomáš Vaclík .

Proč se však bývalý hráč Salcburku, Twente či Porta nedokázal prosadit v české lize? Možných odpovědí je více. Vaclík však rozhodně nevidí problém v tom, že by Letenští nevěděli, jaký typ hráče si pořizují.

„Sparta ho určitě měla dobře vyskautovaného a věděla, co od něho mohou očekávat. Ale tuším, že Marc byl na začátku přípravy zraněný a moc toho neodtrénoval, což se mohlo na jeho formě projevit. Navíc přišel do české ligy, do nového klubu a možná potřeboval trochu více času na aklimatizaci,“ přemítá jednička Basileje.

Útočník Sparty Marc Janko si kryje míč před hráči Ostravy
Útočník Sparty Marc Janko si kryje míč před hráči Ostravy

Jeho budoucnost však ve Spartě není. Klub se rozhodl ukončit vzájemnou spolupráci a dovolil 34letému fotbalistovi, aby si našel nové angažmá. „Kdyby teď odtrénoval celou přípravu a byl s týmem, možná to bylo jiné. Kde byl, tam dával góly. Kvalitu v sobě má a dokazoval to ve všech týmech. Navíc je to povahově super kluk do kabiny,“ tvrdí Vaclík.

Hráči z ciziny? Správná cesta, říká Vaclík

V létě nastolená klubová strategie, kdy se Pražané snaží o zapojení více zahraničních hráčů k tomu, aby byli znovu úspěšní na evropské scéně, se mu však zamlouvá.

„Podle toho, jak Sparta změny prezentuje, tak její nová cesta je určitě správná. Postavit tým pouze na českých hráčích a poté být v Evropě úspěšný, je obrovsky těžké,“ vysvětluje. „Na druhou stranu ti hráči, kteří do Sparty v létě přišli a hráli, byli poněkud starší. Jejich potenciál nebyl takový. Kdo se mi však hodně líbí, je mladý Plavšič. Mladý kluk a je na něm znát, že je hladový,“ říká.

Právě hledání dalších Plavšičů by mělo znamenat úspěšnou strategii. „Musíte se pokusit najít hráče, kteří jsou hladoví a chtějí jít dál do zahraničí. Basilej, když koupí hráče z venku, tak on ví, že dostane šanci, a když bude hrát dobře, může jít do lepšího klubu," nabízí přirovnání Vaclík.

"V případě Sparty mi přijde, že se občas stalo, že se správný moment, kdy se měli hráči prodat, trochu prováhal. Myslím si, že když 20letý kluk přijde do Sparty a bude mít vidinu toho, že za dva roky může hrát v bundeslize, tak na hřišti nechá všechno,“ dodává brankář osmifinalisty Ligy mistrů.

Zlín - Sparta: Janko po rohu a tyčce dorazil míč do brány, Sparta vede 2:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud