19. ledna 2018 • 16:35

Biabiany si stěžuje: Na Spartě mě odstavili! Trénovat může, namítá klub

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský záložník Jonathan Biabiany si chce stěžovat Mezinárodní fotbalové federaci FIFA na postup Sparty, za kterou na podzim hrál. Vadí mu, že musí trénovat sám, což podle jeho právního zástupce porušuje regule, na kterých se vedení světového fotbalu dohodlo na konci minulého roku s hráčskou asociací FIFPro. Sparta namítá, že vůči hráčům plní veškeré závazky a poskytuje jim veškeré zázemí.



Biabiany do Sparty odešel na roční hostování z Interu Milán. Po podzimu s ním ale na Letné přestali počítat stejně jako s dalšími zahraničními posilami Georgesem Mandjeckem a Markem Jankem. Mandjeck již odešel na hostování do Mét, Janko si hledá nové angažmá.

Co vadí Biabianymu? Je nucený nyní trénovat o samotě, což bere jako formu nátlaku. „Hráči s velkými smlouvami jsou nuceni trénovat v izolaci, což je taktika, jak je přinutit ukončit spolupráci, nebo snížit jejich plat,“ informuje FIFpro.

Sparta však odmítá, že by vůči Biabianymu postupovala v rozporu s platnými předpisy. „Poté, co bylo hráčům oznámeno, že se nevejdou do kádru A týmu, jim byl nabídnutý a zajištěný tréninkový režim. Kvůli tomu i kondiční trenér Stefano Campari neodletěl na soustředění do Španělska, ale zůstal v Praze, aby se jim mohl věnovat. Zároveň využívají tréninkové zázemí klubu. Sparta plní veškeré závazky vyplývající z jejich hráčských kontraktů,“ informoval ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Například bývalý český reprezentant Lukáš Vácha , se kterým se ve Spartě nepočítá, využil možnost odjet na soustředění s juniorkou Sparty.

Biabianyho situaci řeší FIFPro i přes Českou asociaci fotbalových hráčů. "FIFPro se na nás obrátila jako na svou členskou asociaci. Já se momentálně seznamuji s případem, byla jsem kontaktována jeho právním zástupcem a teď dojednáváme společný postup. Více k tomu zatím nemohu říci, protože je to čerstvá kauza," řekla ČTK předsedkyně ČAFH Markéta Haindlová.

"Hráč má právo, aby mohl trénovat v kolektivu a měl adekvátní tréninkové podmínky. Když totiž netrénuje v rámci týmu, tak se snižuje jeho tržní cena. Když nemá možnost trénovat v kolektivu, jde o porušení smlouvy. Nenahradí to ani to, když je přeřazen do juniorky, kde je jiná úroveň hráčů," dodala Haindlová.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud