18. března 2018 • 05:00

Video v derby? Trenéři se neradují po gólech. Bravo za fair play, jásal Šmicer

Autor: jon, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po remíze 3:3 ze sobotního derby mezi Spartou a Slavií se nemluví o ničem jiném. Pomáhá fotbalu zavedení videa? Ve vypjatém šlágru HET ligy sudí Pavel Královec využil pomoci videoasistenta celkem čtyřikrát, až po opakovaném záznamu došlo k nařízení penalty pro Slavii, kterou Milan Škoda rozhodl v nastavení o konečném výsledku. Trenéři pražských rivalů Pavel Hapal a Jindřich Trpišovský se shodli na tom, že kvůli zkoumání opakovaných záběrů se báli radovat hned poté, co jejich tým vstřelil gól.



„Dali jsme tři góly, možná i víc. Po tom druhém už jsem se ale přestal radovat, jelikož jsem nevěděl, zda bude vůbec uznán," prohlásil po vypjatém utkání nový trenér Sparty Pavel Hapal.

V české lize se ještě nestalo, aby video rozhodlo o tolika zapeklitých situacích. Nutno říct, že sudímu Královci pomohlo k tomu, aby sporné momenty posoudil správně.

„Video vítám, ale některé situace nejsou dobře hodnoceny. Při prvním gólu Slavie si Stoch podle mě zpracoval míč rukou, ale nikdo to neposuzoval," nelíbilo se Hapalovi. „Při třetím byl Štetinův faul jasný, ale Tecl si pozici vydobyl držením Costy za dres. Někdo možná řekne, že to bylo vzájemné, ale podle mě ne. Video chce ještě vyšperkovat, aby byla rozhodnutí kvalitnější," dodal letenský kouč.

S tím ale nesouhlasil videorozhodčí Karel Hrubeš. „Situace jsme důkladně zkoumali. Při Stochově gólu podle nás nedošlo k hraní rukou. Před penaltou Tecl nefauloval protihráče, proto se pískala penalta,“ reagoval sudí, který má v Česku projekt videorozhodčích na starosti.

Připomínky k videu, byť s jeho zavedením souhlasí, měl i trenér Slavie Jindřich Trpišovský. „Je to divný pocit se radovat, když potom gól neplatí. Dáte gól na 1:2, jste zpátky ve hře, už přemýšlíte o střídáních, ale on pak neplatí. Je to rána pro psychiku týmů na hřišti. Je to i o čekání. Někdy se radujete dvakrát, já se dneska odnaučil radovat a radši čekám a koukám po rozhodčích. Ale zavedení videa je dobře," hodnotil kouč.

Celkově ale vítá, že video ve fotbale začíná fungovat. „Zaplaťpánbůh za video. Dneska se ukázalo, kolik ošemetných situací ve fotbale je. Na jednu stranu fotbal o některé góly přijde, ale některé - třeba jako naše penalta - se zase přidají," ocenil. "Kéž by bylo video co nejdřív na všech stadionech, protože to je velká pomoc pro rozhodčí, protože my jsme pak po opakovačkách hrozně chytří," přidal s úsměvem.

Na video, který zásadním způsobem vstoupilo do sobotního šlágru, reagovaly i další přímí aktéři, případně fotbalové osobnosti na Twitteru. Na jejich vyjádření se podívejte v tabulce.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Slavia 3:3. Dramatické derby, hosté srovnali z 0:3
Video se připravuje ...

Lukáš Štetina, obránce Sparty
„Penalta byla. Hned jak pan rozhodčí přerušil hru, tak jsem věděl, že ji odpíská, protože jsem ho (Tecla) kopnul. Kdybych ho nezasáhnul, tak by střílel do prázdné branky. Bez videa se vždycky psalo o tom, co by bylo kdyby, takhle se o tom psát nebude. Video pomohlo k tomu, aby zápas skončil tak, jak skončil."
Milan Škoda, kapitán Slavie
„V některých situacích to bylo samozřejmě dobrý. Třeba proti nám byla písknutá ruka a to je strašně těžké posoudit. Ale pak tam byl gól, kdy někdo stínil brankářovi a to je jak v hokeji postavení v brankovišti. To je podle mě nesmysl. Některé situace by neměly být tak přitažené za vlasy."
Václav Kadlec, útočník Sparty
„Mně se to nelíbí. Celou dobu šlo hrát fotbal bez videa a najednou se zavádí. Navíc v první půli se udělá čtyřikrát video a nastaví se dvě minuty, druhou půli skoro není a dá se pět minut. Netuším, z jakého důvodu bylo nastavení takhle ohodnocené. Není to pro nás berlička, měli jsme to uhrát, ale je to zajímavé.“
Vladimír Coufal, kapitán Liberce
„Zaplať pánbůh za to video. Pro diváka neskutečně zajímavé a emotivní. Škoda, že nemůže být všude..."
Vladimír Šmicer, bývalý útočník Slavie, vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem, vicemistr Evropy
„Sparta-Slavia 3:3 (3:0). Neuvěřitelný zápas, skvělý návrat do zápasu od Slavie. Rozhodčí použili video a zasáhli do hry, dneska vyhrálo fair play. Bravo!"
Jakub Podaný, obránce Dukly
„S videem je to úplně jiný fotbal. Regulérní... A to je dobře!"

Trpišovský po bodu ze ztraceného derby: O poločase jsem dostal vztek
Video se připravuje ...

Hapal k remíze se Slavií: Ode mě nikdo neuslyší, že jsme na tom špatně kondičně
Video se připravuje ...

Sparta - Slavia: Tecl upadl ve vápně, video se zpožděním poradilo penaltu, Škoda proměnil – 3:3
Video se připravuje ...

Sparta - Slavia: Stanciův gól Královec neuznal kvůli Štetinovu ofsajdu
Video se připravuje ...

Sparta - Slavia: Jugas trefil Plavšičovu přihrávku rukou, Královec po konzultaci s videem nařídil přímák na hranici vápna
Video se připravuje ...

Štetina: Můžeme si za to sami, přestaneme hrát a jdeme špatnému výsledku naproti.
Video se připravuje ...

Škoda: Věřili jsme, že s prvním gólem se to zlomí a to se potvrdilo
Video se připravuje ...

Sparta - Slavia: Emoce na Spartě – Kadlec se rozčiloval, slávisté slaví
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud