Jakub Konečný
Premium
22. května 2018 • 04:59

Inventura mistrovské Plzně: Kdo bude dál oporou, kdo je na odchodu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco v kabině ještě doznívají mistrovské oslavy, v plzeňských kancelářích se už pilně pracuje na příští sezoně. Soupiska Viktorie, která získala pátý titul, dozná určitě několika změn. Přijdou minimálně čtyři noví hráči, podobný počet naopak odejde. Vzhledem k jisté účasti v základní skupině Ligy mistrů se však zásadní řez stárnoucím kádrem minimálně do zimy odkládá. Jací hráči jsou momentálně na okraji mužstva? Kdo by je ve Štruncových sadech mohl nahradit?



Devětadvacet let. Tolik činí podle twitterového účtu CSFOTBAL věkový průměr Viktorie Plzeň, což z ní dělá nejstaršího mistra v historii tuzemského fotbalu. Vzhledem k tomu, že čerstvého šampiona čeká na podzim devatenáct zápasů v domácí soutěži, pravděpodobně dva v MOL Cupu a určitě šest v Lize mistrů, je jasné, že jeho kádr musí projít určitou rekonstrukcí. Nepovedené jaro totiž naznačilo, že tým by v současném složení zvládal náročné výzvy jen stěží.

„Máme nějaké podepsané hráče, minimálně čtyři by v létě měli přijít, takže obměna kádru určitě nastane,“ prohlásil kouč Pavel Vrba po sobotním vítězství nad Teplicemi (2:1), které znamenalo definitivní zisk titulu.

První jistou posilou je stoper Luděk Pernica z Jablonce, jehož služby si Viktoria posichrovala už v zimě. Další novou tváří ve Štruncových sadech by měl být zlínský záložník Ubong Ekpai, na jehož přestupu jsou oba kluby dohodnuty. Kromě středu obrany a křídel potřebuje Plzeň posílit i ve středu hřiště, v útoku a na beku, proto její emisarové usilovně jednají i o příchodech olomouckého Lukáše Kalvacha, jihlavského Dávise Ikauniekse a jabloneckého Jaroslava Zeleného, přičemž ve hře jsou samozřejmě i jiná jména. Tradičně přitom platí, že Viktoria chce mít kádr na novou sezonu po kupě v dostatečném předstihu, nehonit jako její konkurenti nic na poslední chvíli.

Možné posily Plzně

LUDĚK PERNICA (27, obránce, Jablonec): První letní posila, kterou si Viktoria zajistila s předstihem už v zimě a nechala ji do konce sezony na hostování v Jablonci. Luděk Pernica by měl výhledově nahradit v sestavě Romana Hubníka .

UBONG EKPAI (22, záložník, Zlín): Jezdec z Nigérie byl na seznamu možných posil v Edenu i na Letné, ale nakonec skončí ve Štruncových sadech, neboť Viktoria projevila největší tah na branku. Zbývají jen formality.

LUKÁŠ KALVACH (22, záložník, Olomouc): Nenápadný defenzivní záložník je v kurzu, uvažují o něm na všech nejlepších tuzemských adresách. Plzni by se hodil jako případná náhrada za někoho z tandemu Patrik Hrošovský – Tomáš Hořava.

DÁVIS IKAUNIEKS (24, útočník, Jihlava): Pokud odejde Michael Krmenčík, představoval by lotyšský štírek typologicky vhodnou variantu k Tomáši Chorému. Dávis Ikaunieks dal v sezoně pouze o tři góly méně než Krmenčík, navíc v Jihlavě.

JAROSLAV ZELENÝ (25, obránce, Jablonec): Jeden z objevů jara, momentálně zřejmě nejlepší levý bek v lize, by mohl představovat vítanou a potřebnou konkurenci pro Davida Limberského , kterého často sužují zdravotní problémy.

 „Víte sami, že na přestupním poli pracujeme, nenecháváme to na červenec, srpen,“ připomněl klubové know-how Vrba, který dobře ví, že se na úzkém a přebraném přestupovém trhu zájmy Plzně se Spartou i Slavií častokrát kříží. Viktoria má však tentokrát kromě tahu na branku a rychlého rozhodování ještě jeden významný trumf.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud