Jan Podroužek
Premium
28. července 2018 • 11:39

Slavia se těší na bleskového zabijáka. V čem je Olayinka výjimečný?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy se Slavia nepraštila kvůli jednomu hráči přes kapsu tak jako v případě Petera Olayinky. Největší přestup v dějinách klubu, tedy přes osmdesát milionů korun, plus velká očekávání, to doprovází nigerijského útočníka na jeho začátcích v Edenu. Už dnes se může poprvé fanouškům „sešívaných“ představit v ligovém duelu proti Karviné. Pro Sport ho detailně popisuje jeho bývalý kouč z Dukly Jaroslav Hynek. „Velmi pracovitý hráč, cílevědomý, přizpůsobivý, a nejlíp mu sedí brejky,“ shrnuje jednotlivé body 42letý trenér.



První setkání: pracovitost, horší kondice

11. července 2016 se v Síni slávy Dukly s úžasem procházel štíhlý Nigerijec. Fascinovala ho hlavně klubová historie, například když v Poháru mistrů sezoně 1966/67 vyřadila Dukla slavný Anderlecht, který Olayinka zná ze svého angažmá v Gentu, odkud přišel do Prahy na hostování.

Očima Jaroslava Hynka

„Když k nám přišel, hned od prvního tréninku bylo poznat, že jde o velmi pracovitého hráče, o hodně rychlého útočníka. Měl zkušenosti z Albánie, ale na tempo a taktiku české ligy nebyl připravený. I po kondiční stránce, ta je velmi důležitá, protože souvisí se zdravím hráče, na tom bylo třeba pracovat. Ale tím, že Peter je opravdu důsledný, žádný flink, tak všechno dohnal. A na svůj velmi mladý věk byl i výraznou osobností, která se nebála obhájit si názor před zkušenými hráči, uměl s nimi dobře komunikovat. Má mentalitu na to, aby se ve světě fotbalu prosadil.“

Střední útočník i křídlo

V Dukle se Olayinka objevil sice jako host z Gentu, ovšem za něj ještě nenastoupil, byl předtím v albánském Skënderbeu Korce, kde hrál výhradně na pozici středního útočníka. Jaroslav Hynek ho pak používal rovnoměrně tam, ale i na pravém a levém křídle.

Očima Jaroslava Hynka

„Petera můžeme označit za ofenzivního univerzála. Když jsme ho chtěli použít na brejky, které mu nejvíce vyhovují, dávali jsme ho na křídlo, někdy na pravé, aby to měl po noze, jindy na levé, když jsme potřebovali, aby občas natáhl hru přes silnější nohu na střed. Přesto ale předtím, než přišel do Dukly, hrál v Albánii téměř pouze jako střední útočník, proto měl trochu problémy s nabíráním taktických úkolů 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud